Guvernul analizează mai multe variante pentru deblocarea situaţiei din sectorul energetic românesc, printre care opţiunea fuziunii prin absorbţie sau realizarea de grupuri integrate care să nu mai includă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Acestea ar urma să fie listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unor surse familiare situaţiei.
Una dintre soluţiile propuse este integrarea în „grupuri” a unităţilor miniere cu cele termo. Astfel, complexurile energetice Craiova, Rovinari şi Turceni vor fi unificate cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), iar termocentralele Deva şi Paroşeni s-ar integra cu Compania Naţională a Huilei (CNH). Potrivit surselor, prima dată s-a discutat această variantă la începutul anului, în momentul în care sindicaliştii din SNLO şi complexurile energetice ameninţau cu greva generală.
În acest mod Hidroelectrica şi Nuclearelectrica nu mai sunt incluse. Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, se opune formării giganţilor energetici Electra şi Hidroenergetica şi propune listarea Nuclearelectrica şi Hidroelectrica pe bursă. Procesul de formare al celor doi coloşi a fost blocat în justiţie, iar statul român s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să găsească alternative în cazul că situaţia nu se rezolvă. Acest plan B include listarea a 10-15% din cele două companii şi vânzarea a până la 33% din complexurile energetice din Oltenia. „Statul nu renunţă la formarea a două companii”, a spus o altă sursă.