x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Giganţii energetici intră la apă

Giganţii energetici intră la apă

05 Apr 2011   •   18:04

Guvernul analizează mai multe variante pentru deblocarea situaţiei din sectorul energetic românesc, prin­tre care opţiunea fuziunii prin ab­sorbţie sau realizarea de grupuri integrate care să nu mai includă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Acestea ar ur­ma să fie listate pe Bursa de Valori Bu­cureşti (BVB), potrivit unor surse fa­miliare situaţiei.

Una dintre soluţiile propuse este integrarea în „grupuri” a unităţilor miniere cu cele termo. Astfel, comple­xurile energetice Craiova, Rovi­nari şi Turceni vor fi unificate cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), iar termocentralele Deva şi Paroşeni s-ar integra cu Compania Naţională a Huilei (CNH). Potrivit surselor, prima dată s-a discutat această variantă la începutul anului, în momentul în care sindicaliştii din SNLO şi complexurile energetice ameninţau cu greva generală.

În acest mod Hidroelectrica şi Nuclearelectrica nu mai sunt incluse. Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, se opune formării giganţilor energetici Electra şi Hidroenergetica şi propune listarea Nuclearelectrica şi Hidroelectrica pe bursă. Procesul de formare al celor doi coloşi a fost blocat în justiţie, iar statul român s-a angajat în faţa Fondului Monetar Inter­na­ţional (FMI) să găsească alternative în cazul că situaţia nu se rezolvă. Acest plan B include listarea a 10-15% din cele două companii şi vân­zarea a până la 33% din comple­xurile energetice din Oltenia. „Statul nu re­nunţă la formarea a două companii”, a spus o altă sursă.

×
Subiecte în articol: economia