x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Giganţii energetici intră pe bursă

Giganţii energetici intră pe bursă

03 Feb 2008   •   00:00

18:03 • Complexurile energetice din Oltenia şi filialele neprivatizate ale Electrica se vor lista la Bursa de Valori Bucureşti în câteva luni. Potrivit lui Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, instituţia a aprobat listarea cu pachete minoritare de acţiuni. Operaţiunea nu va avea loc, însă, decât după înfiinţarea companiei energetice integrate, care va fi controlată de stat.

Complexurile energetice din Oltenia şi filialele neprivatizate ale Electrica se vor lista la Bursa de Valori Bucureşti în câteva luni. Potrivit lui Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, instituţia a aprobat listarea cu pachete minoritare de acţiuni. Operaţiunea nu va avea loc, însă, decât după înfiinţarea companiei energetice integrate, care va fi controlată de stat.

"Am avizat listarea la bursă a complexurilor energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova ­ n.r.) şi a filialelor neprivatizate ale Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud ­ n.r.). Sperăm ca după ce le listăm vânzarea să o facem la bursă, pentru că după experienţa altor state, vânzarea pe bursă are cele mai bune rezultate",  a declarat Teodor Atanasiu.

El a mai spus că a solicitat deja conducerii celor trei producători de electricitate din Oltenia să demareze operaţiunile pentru listarea pe Bursă, estimată la câteva luni.


CRAIOVA. Complexul energetic aflat în cel mai avansat stadiu este cel din Craiova, a cărui listare a fost anunţată de Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor încă din toamna anului trecut.

Într-o primă fază se vor lista pachete minoritare de acţiuni, urmând ca după stabilirea componenţei marii companii naţionale, pentru cele care nu vor face parte din aceasta să fie scoase la vânzare restul de acţiuni până la stabilirea unui pachet majoritar. "Listăm la bursă probabil un pachet de 20%-25%-30% din acţiuni, iar după aceea vrem să scoatem la vânzare pachetul majoritar, care devine mult mai atractiv", a afirmat Atanasiu, referindu-se la Complexul Craiova. Compania va utiliza fondurile obţinute prin vânzarea acţiunilor pe piaţa de capital pentru pentru investiţii de mediu şi tehnologice, precum şi pentru majorarea capacităţii de producţie a energiei. AVAS vrea să majoreze capitalul social al Complexului Craiova prin includerea în aceasta a minei Roşioara, aflată acum în administrarea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). Mina livrează în prezent întreaga cantitate de cărbune complexului Craiova. Atanasiu a mai spus că în cazul aducerii minei în cadrul complexului, procesul de listare va mai întârzia puţin.



COMPLEXURI. AVAS mai vrea să listeze şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari, dar şi cele trei filiale de furnizare şi distribuţie a energiei electrice deţinute de Electrica. Decizia finală se va lua numai după aprobarea componenţei companiei energetice de stat, decizie care va fi luată cel mai probabil în două luni.

"După ce va fi aprobată de Guvern înfiinţarea companiei de stat, vom putea spune ce se va întâmpla cu ele. Sub nici o formă aceste firme nu vor intra în compania de stat decât ca persoane juridice, aşa cum sunt ele astăzi", a precizat Atanasiu.


INTEGRATA. Compania energetică integrată vertical a fost anunţată de către premierul Tăriceanu după şedinţa de Guvern din toamna 2007 în care a fost aprobată Strategia Energetică Naţională. Iniţial se dorea ca în cadrul acesteia să intre hidrocentralele de la Porţile de Fier I şi II, Nuclearelectrica şi unul sau două complexuri energetice din Oltenia, Turceni sau Rovinari. Împreună cu acestea trebuiau să fie incluse şi Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord şi Electrica Transilvania Sud. Deşi premierul şi ministrul economiei anunţau că se va stabili componenţa noii companii la doar trei săptămâni de la data anunţării ei, acest fapt nu s-a produs până acum. A fost comandat un studiu de către Electrica pentru a se analiza oportunitatea înfiinţării companiei, studiul a fost terminat, dar componenţa companiei nu a fost anunţată. O variantă a acestui studiu, ajunsă în presă recomanda două soluţii. Prima dintre acestea recomanda includerea centralelor Porţile de Fier I şi II, a complexului energetic Rovinari, a reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă, precum şi sucursalele hidro Sibiu şi Cluj. Sucursala Cluj e necesară pentru construirea staţiei de pompaj de la Tarniţa. Pe lângă acestea, se mai recomanda construirea unei centrale pe gaz de 300 MW capacitate instalată, altele pe biomasă, care să totalizeze 300 MW, o fermă eoliană de 100 MW, precum şi microhidrocentrale care să cumuleze 25 MW.

Jurnalul Naţional a scris încă din decembrie informaţia că Nuclearelectrica nu va face din nou companie, iar Teodor Atanasiu a confirmat duminică, 3 februarie, că aceasta nu va face parte din compania integrată de stat.

Cea de-a doua variantă era aproape identică, singura diferenţă fiind înlocuirea celor două reactoare din componenţa noii companii integrate cu Complexul energetic Turceni. Dintre filialele Electrica neprivatizate, autorităţile au anunţat recent că ElectricaServ, filiala de mentenanţă, va fi privatizată.

×
Subiecte în articol: economic electrica bursa