Michael Saunders, economist sef la Citigroup, sustine ca data de la care Grecia va iesi din Zona Euro este 1 ianuarie 2013 si ca valoarea monedei nationale elene, care va fi readoptata dupa renuntarea la Euro, va scadea imediat cu 60 %, socul fiind resimtit in intreaga Europa.
Argumentul pe care se bazeaza Saunders sunt ca Grecia nu va reusi sa formeze un Guvern capabil sa implementeze masurile de austeritate dupa alegerile care vor avea loc la 17 iunie, scrie Daily Mail.
Intr-o nota adresata clientilor, citata de ziarul britanic, Saunders a transmis ca sansele ca Grecia sa iasa din zona euro in urmatoarele 12-24 luni au crescut la 50-75 %, insa prognosticul cel mai probabil, spune el, este iesirea la finalul acestui an.
"Credem ca Grecia va iesi din eurozona la 1 ianuarie 2013, insa va ramane in Uniunea europeana si va primi suport financiar extern. Ne asteptam ca iesirea Greciei din zona euro sa conduca la o reactie stil domino, in care sistemul bancar sa se prabuseasca, iar criza economica sa isi faca simtita prezenta", spune Saunders.
Liderii Uniunii Europene au inceput sa vorbeasca deschis despre posibilitatea unei iesiri a Greciei din zona euro si pregatesc planuri de avarie pentru aceasta eventualitate, ei cerand in paralel Atenei sa aplice reformele prevazute in programul de salvare.
Bursele europene au deschis joi in urcare, investitorii considerand ca unele actiuni s-au depreciat prea mult in sedinta de miercuri, insa temerile privind posibila iesire a Greciei din zona euro limiteaza cresterile.
Indicele FTSEurofirst 300, al celor mai importante actiuni europene, a urcat cu 0,8% in debutul sedintei de tranzactionare, dupa ce a pierdut miercuri 2,2%.
Summit-ul informal de miercuri al liderilor UE nu a rezultat in masuri concrete privind planurile de rezolvare a crizei datoriilor de stat.
"Investitorii pe termen lung sunt absenti, iar directia pietei este data acum de cei care tranzactioneaza pe termen scurt si cauta chilipiruri. Piata ramane vulnerabila si nu avem inca vreo propunere concreta privind rezolvarea crizei datoriilor de stat. Se cauta semne ca politicienii vor actiona, insa intalnirea de ieri a liderilor UE nu a dat aceasta impresie", comenteaza un analist al KBC Securities Bruxelles.