x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gripa aviară ajunge într-o gospodărie țărănească din județul Ialomița

Gripa aviară ajunge într-o gospodărie țărănească din județul Ialomița

de Adrian Stoica    |    16 Feb 2022   •   07:40
Gripa aviară ajunge într-o gospodărie țărănească din județul Ialomița

Cu o evoluție spectaculoasă în țările din Europa, România nu avea cum să evite confruntarea cu virusul gripei aviare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a notificat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) cu privire la confirmarea unui focar de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) într-o exploatație domestică din localitatea Țăndărei, județul Ialomița.

Aici au murit din cauza virusului 49 de păsări domestice, iar alte 16 păsări au fost ucise. Pe fondul extinderii focarelor de gripă aviară, tot mai multe țări își pun în stare de alertă sectorul avicol. Majoritatea statelor au urcat gradul de alertă la „ridicat”, ceea ce înseamnă că toate tipurile de păsări trebuie ținute în spații închise sau protejate astfel încât să evite contactul cu păsările sălbatice.

 

Acesta este primul caz de gripă aviară confirmat în țara noastră într-o gospodărie țărănească, până acum fiind semnalate doar cazuri singulare de păsări sălbatice. În România, ANSVSA  a dispus intensificarea măsurilor de supraveghere la nivel național, pentru evitarea apariției de noi focare, în cazul în care se suspectează sau confirmă în mod oficial prezența gripei aviare la păsările sălbatice. De asemenea, a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole, iar în cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populației, a recomandat, printre altele, separarea raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice, evitarea creșterii păsărilor în aer liber etc. Deocamdată țara noastră stă bine având în vedere cazuri puține de gripă aviară înregistrate comparativ cu țările vecine, dar situația prezintă un mare risc de degradare.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice. Păsările sălbatice sunt gazde naturale și rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, așa că joacă un rol major în evoluția, întreținerea și răspândirea acestor virusuri.

 

37.000 de rațe ucise în Ungaria, lângă granița cu România

Pe  18 ianuarie Ungaria a notificat Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar de H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României. Focarul a fost confirmat într-o fermă comercială de rațe, situată lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg. Aici au fost ucise peste 37.000 de păsări și s-au impus zone de protecție (3 km) și supraveghere (10 km), acestea din urmă incluzând opt localități din județul Satu Mare.

5.800 de rațe sacrificate în Bulgaria

De la începutul acestui an, nici Bulgaria nu a fost ocolită de virusul gripei aviare. La mijlocul lunii ianuarie autoritățile veterinare bulgare au decis sacrificarea a  peste 5.800 de rațe după ce au detectat un focar la o fermă industrială în sudul țării. Aceasta este a cincea fermă industrială afectată de gripa aviară de tip A, înalt patogenă, în sudul Bulgariei, din decembrie.

Focar într-o fermă cu 130.000 de găini în Spania

Autoritățile spaniole au sacrificat peste 130.000 de găini, după ce un focar de gripă aviară a fost detectat în urmă cu câteva zile la o fermă intensivă din nordul regiunii Castilia-Leon, situată în centrul Spaniei. Această țară a detectat până acum cinci focare în ferme industriale și zece cazuri la populația de păsări sălbatice, potrivit Ministerului Agriculturii.

Dezastru în Franța, 2,5 milioane de păsări ucise de virus

Autoritățile franceze au decis sacrificarea a 2,5 milioane de păsări din cauza gripei aviare. Măsura a fost luată în a doua parte a lunii ianuarie în condiţiile în care zona de sud-vest a ţării se confrunta cu mai multe focare de gripă aviară. Este pentru al doilea an la rând când crescătorii de păsări din Franţa sunt nevoiţi să recurgă la o sacrificare în masă a efectivelor lor, potrivit presei internaționale. Zona de sud-vest a Franţei, faimoasă pentru industria sa de foie-gras, s-a mai confruntat cu focare de gripă aviară, ceea ce a dus la sacrificarea a 3,5 milioane de păsări în perioada cuprinsă între toamna anului 2020 şi primăvara lui 2021.

×