x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul Cîțu ține în șah piața imobiliară

Guvernul Cîțu ține în șah piața imobiliară

de Valentin Gros    |    04 Ian 2021   •   08:46
Guvernul Cîțu ține în șah piața imobiliară

O lege care ar fi venit în ajutorul dezvoltatorilor imobiliari trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, dar a fost amânată de Executiv până la începutul anului viitor. Guvernanții au invocat ca motiv impactul asupra veniturilor bugetare.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în noiembrie, legea care modifică plafonul pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, în loc de 19%, asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi. Guvernul condus de Florin Cîțu a adoptat însă o ordonanță de urgență prin care data de la care începe să funcționeze măsura se amână până la 1 ianuarie 2022. Potrivit actului normativ, plafonul în acest caz se modifică de la 450.000 lei la 140.000 euro. La cursul oficial actual, de 4,87 lei/euro, suma de 450.000 de lei echivalează cu 92.000 de euro, așadar creșterea plafonului ar fi de aproape 50.000 de euro.

Cota redusă urmează să fie aplicată asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor „ca parte a politicii sociale”, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul include şi amprenta la sol a acesteia și nu trebuie să depășească 250 mp, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuințe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuințe nu poate depăși suprafața de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuințe”.

Majorarea la 140.000 euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale ar genera un impact suplimentar asupra veniturilor bugetare.

Motivarea OUG, publicată în Monitorul Oficial

×