x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul indexează sărăcia pentru acordarea ajutoarelor sociale

Guvernul indexează sărăcia pentru acordarea ajutoarelor sociale

de Adrian Stoica    |    22 Apr 2022   •   07:45
Guvernul indexează sărăcia pentru acordarea ajutoarelor sociale

Guvernul vrea să modifice lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, după ce ultima revizuire a ei a avut loc în anul 2017.

Pe lângă acordarea ajutorului social, această listă stă și la baza acordării altor forme de sprijin pentru persoanele sărace, precum alocația pentru susținerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie. În acest sens, Ministerul Muncii a pregătit un proiect de hotărâre prin care modifică și completează normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii privind venitul minim garantat.

Ce modificări se au în vedere

- Suprafața terenurilor intravilane se propune să crească de la 1.000 mp în zona urbană la 1.200 mp și de la 2.000 mp în zona rurală la 2.500 mp. Astfel se creează și premisele pentru introducerea ulterioară a venitului minim de incluziune, reformă prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), una dintre ținte fiind și aceea de atingere a unui număr de 245.000 beneficiari ai venitului minim de incluziune;

 

 - Majorarea sumei ce poate fi deținută în depozite bancare de la 3.000 lei, fără dobânda aferentă, la 7.000 lei, fără dobânda aferentă. Suma de 3.000 lei a fost stabilită inițial având la bază nivelul ajutorului de înmormântare, respectiv 2.117 lei în anul 2012. Acest nivel este în anul 2022, potrivit Legii nr.318/2021, de 6.095 lei; 

- Majorarea sumei reprezentând valoarea netă de producție anuală de la 1.000 euro/an la 1.200 euro pentru persoana singură, respectiv de la 2.500 euro/an la 3.500 euro pentru familie, majorare care ține cont de rata inflației în perioada 2012 – 2022.

- Excluderea Contului Junior din categoria conturilor bancare ce se iau în considerare la stabilirea dreptului la ajutorul social, acesta fiind un cont special, de regulă alimentat de părinți cu suma reprezentând alocația de stat pentru copii;

- Pentru clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti se propune să fie exceptate de la a fi luate în calcul cele aflate în stare avansată de degradare și/sau care nu au potențial de valorificare ori cele pentru care solicitantul /beneficiarul ajutorului social deține o parte și pentru care valorificarea nu poate fi realizată în absența celuilalt/celorlalți deținători; 

Potrivit legii, pentru a beneficia de prevederile Legii venitului minim garantat, persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi au obligaţia de a prezenta o adeverinţă care să ateste că sunt înregistrate în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă şi că nu au refuzat un loc de muncă.

Cine stabilește că o casă este degradată?

Ultima modificare vizată, cea legată de exceptarea locuințelor aflate în stare avansată de degradare, ridică însă o problemă tehnică. Cine va face evaluarea locuinței și cine o va plăti. Statul nu o poate face și, cel mai probabil, proprietarul va trebui să apeleze la un expert în construcții. Dar acesta costă, iar persoana care are nevoie de ea în niciun caz nu va avea bani să o plătească. Noile norme metodologice pregătite acum de Ministerul Muncii nu aduc nicio precizare în acest sens, iar în aceste condiții măsura va crea mari probleme persoanelor nevoiașe.   

Normele nu prevăd criterii clare pentru a stabili dacă o clădire este sau nu degradată, iar acest lucru va da naștere la interpretări și abuzuri. Fără aceste completări, măsura este inoperantă. Că o clădire este degradată sau nu o poate stabili doar un expert în construcții. Realizarea unei evaluări poate costa 1.000 – 2.000 de lei, bani pe care nu se știe cine ar trebui să-i plătească. Persoanele care așteaptă să primească ajutoare sociale în niciun caz nu au puterea financiară să plătească aceste sume. Este nevoie de clarificări urgente.

dr. Radu Zilișteanu, profesor de economie

Ce nu se modifică

Noile norme păstrează însă nemodificate o serie de prevederi referitoare la persoanele care nu pot primi ajutorul social. Ca și până acum, vor fi exceptați cei care dețin autoturisme și/sau motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepţia bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, tractoare, combine, utilaje de prelucrare a producției agricole, precum și utilaje de prelucrare a lemnului. 

 

×