Fondul total de salarii pentru companiile de stat care primesc subvenţii sau alte transferuri de la buget va fi stabilit de Guvern, măsură care are termen de aplicare finele lunii iunie 2010, potrivit scrisorii suplimentare la acordul stand-by pe care România o va trimite la FMI.
Măasura este doar una dintre modificările privind legislaţia companiilor de stat care va trebui implementată până la finele lunii iunie 2010, potrivit Mediafax.
Astfel, potrivit noii legislaţii, companiile de stat vor trebui să prezinte Guvernului proiectele de bugete în 15 zile lucrătoare după publicarea bugetului de stat, iar negocierile privind contractele colective de muncă nu vor fi permise până când bugetul anual al societăţii, inclusiv plafoanele pentru fondul de salarii, nu au fost aprobate, se arată în documentul obţinut de agenţia citată.
STOP HUZURULUI LA STAT
De asemenea, mutarea resurselor alocate pentru cheltuieli de capital la cheltuieli curente va fi interzisă şi vor fi introduse sancţiuni automate (personale şi instituţionale) pentru nerespectarea prevederilor bugetare sau a contractelor de performanţă managerială.
Totodată, toate companiile de stat care solicită resurse suplimentare de la buget sau care încalcă regulile fiscale vor trebui să semneze un program de ajustare cu Guvernul, unde să se stipuleze măsurile pe care le vor adopta pentru a-şi îmbunătăţi performanţa financiară, cu sancţiuni şi restructuări în cazul în care condiţiile convenite nu sunt îndeplinite.
"Vom contrinua să îmbunătăţim sistemul de monitorizare al întreprinderilor de stat cu cele mai mari probleme, în vederea stabilirii unor ţinte de performanţă semestriale la cea de-a doua analiză în cadrul programului", se mai arată în scrisoare.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.