Ministerul Finanţelor a atras ieri 1,35 miliarde lei de la bănci, în depozite cu scadenţa la şapte zile. Dobânda medie pe care o va plăti statul este 13,99% pe an.
Liciataţia de ieri este a cincea din acest an, iar Finanţele au decis să majoreze cu un miliard de lei valoarea emisiunilor programate rămase pentru luna ianuarie faţă de suma anunţată iniţial, la 3,5 miliarde lei. Totodată, reprezentanţii ministerului au decis să renunţe la emiterea de obligaţiuni pe trei ani şi să reia certificatele cu maturitatea la o lună. Este limpede că statul se confruntă cu o criză de bani şi încearcă să facă rost de aceşti bani de la bănci, care preferă să împrumute statul la o dobândă anuală maximă de 14%, dar sigură, în loc să dea drumul la creditarea economiei, care comportă riscuri.
FĂRĂ NUMĂR
Ministerul de Finanţe nu are un tablou exact al cheltuielilor pe care statul le va face în acest an şi deocamdată încearcă să se împrumute de la bănci pe măsură ce îi mai apare câte o cheltuială pe care trebuie să o onoreze obligatoriu. Această situaţie va ţine până la elaborarea şi întocmirea bugetului pentru 2009. Apoi, ministerul îşi va putea face o socoteală mai amplă de unde şi cum poate să finanţeze mai bine deficitul. Există mai multe posibilităţi: instrumente structurale, certificate de trezorerie şi obligaţiuni benchmark, precum şi atragerea de finanţare externă. La rândul său, finanţarea externă poate veni de la bănci, Uniunea Europeană sau Fondul Monetar Internaţional. Analiştii spun că deficitul bugetar ar putea să depăşească 2,5% din PIB în acest an.
Citește pe Antena3.ro