x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industriaşii şi distribuitorii se contrează pe scumpirea gazelor

Industriaşii şi distribuitorii se contrează pe scumpirea gazelor

25 Mar 2011   •   14:53

După ce reprezentanţii distribuitorilor de gaze naturale din România s-au plâns că actualele tarife nu le acoperă costurile cu importul gazelor din Rusia, industriaşii au trecut la contraatac şi spun că nu există niciun motiv pentru scumpirea gazelor.

“Nu există niciun temei care să impună creşterea preţului la gazele naturale. Afirmaţia noastră se bazează exclusiv pe argumente economico-financiare. În trimestrele II şi III ponderea importului în coşul de gaze nu va depăşi 20%, iar furnizorii externi vor livra pe piaţă “gaze de vară” cu reduceri de preţ semnificative. Dacă avem în vedere şi aprecierea monedei naţionale faţă de dolar, care ieftineşte şi mai mult preţul de intrare la distribuitorii de gaze naturale, chiar nu există nicio raţiune pentru a majora preţul gazelor”, potrivit unui comunicat al CONPIROM.

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, a declarat în această săptămână că preţul gazelor de import va creşte în urma situaţiei din plan extern care a dus la scumpierea petrolului, precizând că preţul gazelor urmează scumpirea petrolului la un interval de 6-9 luni. Hajdinjak a spus că ponderea importurilor este acum de 40% în coş iar preţul acestora este de 410 dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce dolarul s-a depreciat, însă, faţă de leu cu 9% de la începutul acestui an. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat săptămâna trecută că distribuitorii au anunţat că au pierderi de 700 de milioane de lei şI că pentru a-şi recupera banii au propus scumpirea cu până la 25% a gazelor în acest an, în trei etape.

Prima creştere, de 5%, ar urma să fie aplicată la 1 aprilie, a doua, de 9%, la 1 iulie, iar cea de-a treia, de 7%, la 1 septembrie.

“Nu putem să nu remarcăm că cei care solicită mai pregnant creşterea preţului la gaze sunt marile societăţi de distribuţie care au obligaţia de a asigura gazele necesare populaţiei şi care în ani de criză au înregistrat creşteri de profit. Din calculele noastre rezultă că în lunile următoare, ca de altfel în fiecare an, consumul de gaze naturale al populaţiei va scădea, cu peste 30%”, se mai menţionează în comunicatul CONPIROM.

Consiliul Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR) a solicitat Guvernului în luna ianuarie să monitorizeze preţurile la utilităţi, precizând că micile întreprinderi sunt sufocate de creşterile de preţuri.

Întreprinzătorii sunt nemulţumiţi că înainte de criză, pe baza justificărilor de creştere a barilului de ţiţei, companiile energetice au crescut preţul la utilităţi, însă la venirea crizei au redus doar puţin preţul, sau chiar deloc. Acum, preţul barilului de ţiţei a crescut cu 20% de la deteriorarea situaţiei în Africa de Nord şI Orientul Mijlociu, ajungând în anumite momente la 120 dolari pentru un baril de petrol Brent. Scumpirea petrolului deja a dus la majorarea preţului benzinei, cele mai scumpe sortimente depăşind pragul psihologic de 6 lei.

Transportatorii spun că majorările de preţ la pompă se vor regăsi în preţurile alimentelor la raft.

×