Putem să fim îngrijorați pentru viitor, dar nu este în regulă să rămânem pasivi și să nu luăm nicio măsură pentru a ne proteja viața în fața crizei economice care se anunță în toamna acestui an. Care sunt cele mai la îndemână măsuri pe care oricine le poate lua în acest moment pentru a se proteja de dificultățile financiare pe viitor?
- Înlocuiți produsele pe care le achiziționați de obicei cu variante la preț mai mic
Doar pentru că prețurile sunt într-o continuă creștere nu înseamnă că trebuie să renunțați la micile plăceri alimentare care vă încântă în fiecare zi. O variantă foarte bună de a reduce cheltuielile chiar și pe timp de criză este înlocuirea produselor de brand cu unele care aparțin brandurilor proprii din supermakert. De cele mai multe ori produsele mai scumpe se găsesc pe rafturile de la nivelul ochilor consumatorilor. Astfel, dacă veți analiza cu atenție rafturile superioare și pe cele apropiate de nivelul solului, veți găsi cu siguranță variante mai ieftine ale aceluiași produs.
O altă variantă de a economisi bani la cumpărături sunt ofertele periodice. Urmăriți cele mai recente oferte Lidl sau ale supermarketului preferat și achiziționați doar produsele la reduceri. Mai mult, unele magazine au programe de fidelitate care oferă reduceri consumatorilor în funcție de cumpărăturile de zi cu zi.
- Găsiți variante de a reduce prețul abonamentelor periodice
Nu toate abonamentele și facturile pot fi reduse în perioada crizei. Chiar și în aceste condiții, există anumiți provideri care oferă clienților prețuri mai bune atunci când sunt puși în fața pierderii unui consumator. Faceți o listă cu toate serviciile pentru care plătiți abonament lunar (telefon mobil, servicii de televiziune și telefon fix, abonamente la servicii online, asigurări etc. ) și contactați serviciul clienți al fiecăruia pentru a negocia prețuri mai bune. De cele mai multe ori puteți reduce facturile și cu 30%.
În această categorie intră și cheltuielile cu serviciile de streaming. Cu siguranță puteți face un sacrificiu personal pentru a economisi bani, în special în cazul serviciilor de streaming pe care le utilizați rar. Nu are rost să plătiți lunar sume mari de bani pentru a viziona 2-3 filme pe an.
- Introduceți o politică „zero cheltuieli”
Instinctul ne îndrumă să cumpărăm tot timpul produse la ofertă, fie că vorbim de haine, de electrocasnice sau decorațiuni. În fiecare dintre aceste cazuri puteți să reevaluați obiectele pe care le aveți deja în casă și să găsiți noi metode de a le folosi pentru a vă aduce senzația de „nou” fără a cumpăra, de fapt, produse noi.
În ceea ce privește garderoba, luați-vă câteva ore într-o zi pentru a analiza cu atenție toate articolele de îmbrăcăminte pe care le dețineți. De cele mai multe ori, veți găsi multe produse care încă au eticheta atașată. În loc să ieșiți și să cheluiți bani pe articole noi, puteți folosi timpul respectiv pentru a crea noi outfit-uri spectaculoase.
În cazul obiectelor de decor interior, simpla schimbare a locului acestora dintr-o cameră în alta sau de pe un raft pe un spațiu în colțul opus al camerei aduce un efect spectaculos în ceea ce privește mood-ul general. Mai mult, puteți apela la mici artificii pentru a îmbunătăți atmosfera, cum ar fi schimbarea ramelor unor tablouri sau fotografii între ele. Doar dumneavoastră veți ști secretul noului look al camerei!
În concluzie, putem trece cu brio peste orice criză economică iar apariția unui astfel de eveniment în viețile noastre nu trebuie să însemne automat izolare și nefericire. Există multe variante să ne păstrăm același stil de viață fără să dăm faliment. Cine este cu adevărat responsabil din punct de vedere financiar și reușește să țină în frâu creșterile de prețuri va ieși întotdeauna victorios și pe plan psihologic. Profitați de toate micile trucuri de a reduce cheltuielile lunare fără mare efort, iar la finalul crizei vă veți putea răsplăti peste măsură cu banii economisiți.