x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

16 Oct 2008   •   00:00

16 octombrie 2008



PROIECT
Comisia Europeană propune ca plafonul de garantare al depozitelor la băncile din UE să crească de la 50.000 de euro la 100.000 de euro. CE vrea ca perioada în care se plătesc compensaţiile în cazul falimentului instituţiilor de cre­dit să fie redusă de la trei luni la trei zile. Noile reglementări au scopul de a creşte protecţia deponenţilor şi de a menţine încrederea acestora în siguranţa sistemului financiar. Propunerile CE trebuie să fie adoptate de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri. Statele UE pot decide să ridice suma garantată peste nivelul de 50.000 de euro. (E.S.)

DEPOZITE SIGURE

Începând de ieri, depozitele pe care persoanele fizice le au la bănci sunt garantate până la maximum 50.000 de euro. Plafonul de garantare a depozitelor din sistemul bancar s-a mărit pentru persoanele fizice de la 20.000 de euro la 50.000 de euro. Decizia a fost publicată ieri în Monitorul Oficial şi are aplicabilitate imediată. Miniştrii finanţelor din UE au ajuns săptămâna trecută la o înţelegere privind majorarea sumei minime garantate pentru depozitele bancare din blocul comunitar. Mai mult, ieri, Comisia Europeană a propus ca plafonul de garantare al depozitelor din bănci să crească de la 50.000 de euro la 100.000 de euro. (D.I.)

MAGAZIN DE CASE NOI
A apărut primul magazin de locuinţe noi din România, care oferă un portofoliu de 900 de case, dar şi toate serviciile din momentul achiziţiei şi până la mutarea efectivă. Firma canadiană Benevo a achiziţionat peste 900 de apartamente noi în 12 proiecte rezidenţiale aflate în construcţie în Bucureşti şi unul din Braşov. "Am cumpărat mai multe apartamente din cadrul aceluiaşi proiect şi am primit un discount foarte bun, iar apoi încercăm să vindem apartamentele la un preţ accesibil pe piaţă", a declarat Michael Topolinski, director executiv al companiei. Valoarea de piaţă a locuinţelor ajunge la 160 de milioane de euro. (D. I.)

PENSII PRIVATE
Fondul de garantare a pensiilor private obligatorii va deveni funcţional la anul. Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private va prezenta Parlamentului în 2009 un proiect de lege pentru constituirea şi funcţionarea Fondului de garantare a pensiilor private. Potrivit preşedintelui CSSPP, Mircea Oancea (foto), Fondul de garantare va fi "o instituţie de drept public, condusă de un consiliu format din specialişti ai CSSPP şi din mai multe ministere, cum ar fi Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei". În 2009 va fi adoptată şi legea de reglementare a plăţii pensiilor private. (C. Pruteanu)

×
Subiecte în articol: economic