INVESTITII. Cifra de afaceri a Romaqua Group SA, imbuteliatorul apei minerale Borsec, va creste in 2006 cu aproape 30%, pana la 130 de
milioane de euro, a anuntat Octavian Cretu, presedintele societatii. Cresterea este determinata de sporirea productiei de la 197 de milioane de litri in 2005 pana la 256 de milioane de litri. In luna mai va fi data in functiune linia de imbuteliere de la Stanceni, Mures, dupa o investitie de aproape trei milioane de euro. Cota de piata pentru apa minerala a Romaqua Group SA Borsec este de 24%, fiind cel mai mare imbuteliator. Anul acesta, apa minerala Borsec implineste 200 de ani de exploatare comerciala. (Adrian Mihai)
ORA DE DEMOCRATIE. Elevii vor studia educatia pentru cetatenie democratica in cadrul orelor de Educatie civica, dupa cum a precizat ministrul Educatiei, Mihail Hardau, cu ocazia conferintei de evaluare a Anului european al cetateniei prin educatie. Mai exact, elevii vor studia cum sa fie mai bine pregatiti pentru a participa la viata democratica, drepturile si obligatiile pe care le au in societate. La ora actuala, Educatia civica se studiaza in clasa
a III-a, a IV-a, a VII-a si a VIII-a, iar Ministerul Educatiei doreste introducerea acestei discipline si in clasa a V-a si a VI-a. De asemenea, din toamna tinerii ar putea beneficia de consiliere si indrumare in cadrul orelor de dirigentie, dupa cum a precizat Liliana Preoteasa, director in cadrul MEC. (Eugenia Mihalcea)
SAPARD. Comisia Europeana a acreditat patru noi masuri SAPARD in valoare de circa 100 de milioane de euro, a anuntat Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Incepand din mai, Agentia va primi in mod oficial cereri de finantare pentru crearea de laboratoare sanitar-veterinare, fitosanitare si de siguranta alimentelor (Masura 1.2 in valoare de 41,19 milioane de euro), constituirea grupurilor de producatori (Masura 3.2 in valoare de 2,73 milioane de euro), agromediu (Masura 3.3 in valoare de 16,22 de milioane de euro) si silvicultura (Masura 3.5 in valoare de 40,57 de milioane de euro). (Florina Zainescu)
INTEGRARE. Industria autohtona a mobilei nu va migra peste granita, asa cum se intampla cu industriile care lucreaza in sistem lohn, precum cea a confectiilor, a afirmat Dan Sucu, presedintele grupului Mobexpert, in exclusivitate pentru The Money Channel. "Investitiile apreciabile in liniile de productie descurajeaza orice mutare pentru moment. In plus, productia trebuie sa fie localizata in apropierea pietei de desfacere, iar noi vrem sa vindem in Romania si in tarile din vecinatate 75% din productie", afirma presedintele Mobexpert.