Hidroelectrica începe execuţia de proiecte noi, cu o valoare totală estimată de 17,933 miliarde lei.
Obiectivele de investiţii au o putere instalată totală de 713,62 MW şi pot asigura o producţie medie anuală de 3.396,79 GWh/an, potrivit strategiei investiţionale publicate de companie.
Este vizată creşterea capacităţii de producţie prin finalizarea amenajărilor hidroenergetice aflate în curs de execuţie, pentru care sunt necesare 1,37 miliarde lei. Puterea instalată cumulată a acestor obiective va atinge 239,94 MW, iar producţia estimată pentru un an mediu hidrologic este de 758,33 GWh, aport suplimentar de energie în Sistemul Energetic Naţional.
Unul dintre proiecte vizează Amenajarea Hidroenergetică (AHE) a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbeşti, iar termenul estimat de punere în funcţiune este anul 2022.
AHE Răstoliţa este un alt proiect, finalizarea acestuia fiind hotărâtă pe baza rezultatelor analizelor financiare şi a calculelor de rentabilitate privind eficienţa tehnico-economică efectuate de comisii interne Hidroelectrica. Prin finalizarea acestor lucrări, aportul de energie în SEN va fi de circa 46,3 GWh anual.
Pentru Răstoliţa etapa 2, Hidroelectrica are în vedere analizarea optimizării lucrărilor rest de executat pentru etapa a II. În cazul în care valoarea lucrărilor optimizate va conduce la indicatori economici favorabili, se vor produce suplimentar 70,7 GWh anual.
Termenul estimat de punere în funcţiune pentru etapa I este anul 2022 și 2027 pentru etapa a II-a.
Continuarea lucrărilor la Amenajarea Surduc Siriu, ţinând cont de potenţialul hidrologic actualizat al bazinului hidrografic şi exigenţele de mediu derivate din modificare legislaţiei. Se vor finaliza lucrările la treapta de cădere Surduc-Nehoiaşu într-o variantă optimizată, care prevede punerea în funcţiune a unui grup de 55 MW în centrala Nehoiaşu, ce va aduce în SEN o producţie suplimentară de energie electrică de peste 171,8 GWh anual. La sfârșitul anului 2019 s-a semnat contractul cu executantul lucrărilor de construcţii pentru finalizarea lucrărilor rest de executat în preţuri ferme. Termenul estimat de punere în funcţiune este 2023.
La AHE a râului Bistra - Poiana Mărului, aducţiunea secundară Bistra s-a decis continuarea lucrărilor. Finalizarea obiectivului va asigura un aport energetic de 20,03 GWh într-un an mediu hidrologic în Sistemul Energetic Naţional. Contractul tip "la cheie", pentru finalizarea lucrărilor, a fost semnat în 2019. Termenul estimat de punere în funcţiune este 2022.
La AHE Paşcani, finalizarea lucrărilor rest de executat s-a aprobat prin Hotărârea AGEA nr. 12/ 07.05.2019, la propunerea conducerii Hidroelectrica, urmare a efectuării calculelor de rentabilitate. Punerea în funcţiune a amenajării se va face la sfârşitul anului 2023, aducând un aport suplimentar de energie în SEN de circa 24,90 GW anual. Termenul estimat de punere în funcţiune este 2023.
În cazul AHE Cerna Belareca, decizia Hidroelectrica de finalizare a obiectivului de investiţii a fost luată în mai 2019. Prin finalizarea obiectivului se va asigura introducerea în Sistemul Energetic Naţional a unei capacităţi de producere a energiei electrice de 14,70 MW care va genera o energie de circa 45,10 GWh în an mediu hidrologic. Termenul estimat de punere în funcţiune este 2027.
La AHE a râului Olt pe sectorul Cornetu-Avrig, Treapta Câineni, Racoviţa şi Treapta Lotrioara, hotărârile conducerii Hidroelectrica privind modalitatea de finalizare a obiectivelor de investiţii, s-au materializat prin Hotărârea AGEA nr. 12/ 07.05.2019, prin care s-a aprobat finalizarea Treptelor Câineni şi Lotrioara în forme optimizate şi în condiţii de profitabilitate.
Prin punerea în funcţiune a celor două trepte de cădere obiectivul este ca, în 2025, să se introducă în Sistemul Energetic Naţional capacităţi de producere noi a energiei electrice de 55,9 MW (patru turbine Kaplan orizontal) care vor genera circa 105,5 GWh anual. În anul 2022 se vor finaliza lucrările la treapta Racoviţă, după obţinerea HG de expropriere. Puterea hidroagregatelor deja în funcţiune va creşte cu 2 MW, echivalent a circa 15 GWh anual. Termenul estimat de punere în funcţiune este 2024 pentru Treapta Câineni şi 2026 pentru Lotrioara.
Hidroelectrica urmăreşte realizarea unor capacităţi noi de producţie a energiei electrice pe râurile interioare evaluate, la acest moment, la circa 93,7 MW instalaţi şi o energie de proiect de 338,5 GWh/an. Se are în vedere un volum al investiţiilor de 2,34 miliarde lei şi intrarea în exploatare în perioada 2026-2028.
La AHE Islaz, amenajare hidroenergetică cu scopuri multiple se va finaliza cascada Oltului inferior, cu numeroase beneficii atât în producerea de energie electrică cât şi în domeniul altor folosinţe, cu termen estimat de punere în funcţiune 2028, şi AHE a râului Buzău (dezvoltare sectoare neamenajate), cu termen de punere în funcţiune 2026.
AHE Ruşavăţ-Ojasca continuă amenajarea râului Buzău de la ultimul nod hidrotehnic CHE Cislău la acumularea Cândeşti. Sectorul Ruşavăţ-Ojasca amenajează o lungime de râu de 24 km, realizând o cădere de 79,30 metri. Termenul estimat de punere în funcţiune este 2026.
Pe fluviul Dunărea, aval de SHEN Porţile de Fier II, se realizează amenajări estimate la acest moment între 380 şi 610 MW putere instalată, respectiv 2.300 - 3.450 GWh/an producţie de energie electrică în funcţie de locaţie.
Au fost studiate variante de noduri hidrotehnice printre care Turnu Măgurele - Nicopol Islaz Somovit, Cioara-Belene, Tulcea-Măcin s.a. Lucrările la amplasamentul Turnu Măgurele-Nicopol au fost începute încă înainte de 1989 dar au fost sistate pe fondul lipsei de interes manifestate de Guvernul Bulgariei.
Realizarea unui complex hidrotehnic pe sectorul aferent exclusiv României (aval de Călăraşi), şi în secundar o lucrare comună efectuată printr-un parteneriat cu Bulgaria (ex. Islaz- Somovit).
Sectorul aval de Porţile de Fier II a fost analizat în trei trepte - Islaz-Somovit, Călăraşi-Silistra împreună cu partea bulgară şi Dinoceţia - Măcin numai partea română.
Alte obiective de investiţii: Măsuri de protecţie suplimentară a disipatorului barajului deversor Porţile de Fier l, în valoare de 72,754 milioane lei, şi termen de finalizare 2025; sistem de avertizare alarmare AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig, în valoare de 1,8 milioane lei/finalizare 2021; modernizare sisteme securitate active Hidroelectrica, în valoare de 12 milioane lei/2021; trecerea pe derivaţie a CHE Cerbureni, cu finalizare în 2025; CHE Vânători, lucrări de modernizare şi punere în siguranţă a canalului de aducţiune, în valoare de 69,694 milioane lei şi finalizare în 2024; modernizare instalaţii electrice aferente echipamentelor hidromecanice şi instalaţie de acţionare hidraulică aferentă barajului deversor Porţile de Fier I, în valoare de 77,621 milioane lei/finalizare 2026; modernizare instalaţii electrice aferente echipamentelor hidromecanice şi instalaţie de acţionare hidraulică aferentă barajului deversor Gogoşu, cu finalizare în 2028.