x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ionuţ Popescu: donaţia companiilor de stat către buget este un jaf

Ionuţ Popescu: donaţia companiilor de stat către buget este un jaf

03 Dec 2010   •   16:24

Popescu aproape că nu a spus că România este un stat de mână a treia al lumii, unde dreptul la proprietate nu este respectat. El spune că efectele vor fi foarte mari şi dă ca exemplu posibilitatea ca o firmă, multinaţională sau SRL, să facă “donaţii” către acţionarul majoritar fără a plăti taxe la buget şi ocolind ceilalţi acţionari.

 “Nu trebuie să fii foarte mare economist să îţi dai seama că nu poţi să iei din ceva care nu îţi aparţine numai ţie. Sau chiar dacă îţi aparţine numai ţie, nu poţi să nu te gândeşti că şi celorlalţi jucători de pe piaţă trebuie să le dai posibilitatea să reacţioneze la fel. Şi atunci nu mai vorbim de dividende, de impozite pe dividende, vorbim de donaţii ale companiilor către acţionarul majoritar sau către acţionarul unic dintr-o companie”, a adăugat Popescu.

 Patronul unui SRL poate “dona”?

 Totodată, un astfel de semnal îi poate determina pe investitorii străini să nu mai investească în România. “Se introduce o distorsiune majoră în mediul de afaceri, pentru că, dacă statul poate să facă aşa ceva într-o companie în care el este 100% proprietar, în mod normal trebuie ca şi orice alt întreprinzător în propriul lui SRL, în propria lui companie, să poată face la fel. Nu poţi transforma toate companiile într-un fel de ONG-uri, care fac donaţii, îi ajută pe cei în nevoie”, a continuat Popescu.

 Statul lucrează contra statului

 În plus, măsura aduce deservicii chiar statului, deoarece investitorii la bursă nu vor mai cumpăra acţiuni la Romgaz, care se va lista în 2011, dacă statul “devalizează” conturile firmei.

“Cum să le ceri acum unor oameni să-ţi cumpere acţiunile tale, pe care vrei să le vinzi prin bursă, când tu devalizezi de fapt conturile acelei companii. Scade toată încrederea într-un stat, într-un guvern care ia astfel de decizii. Măsura asta aduce nişte deservicii enorme României. Te poţi aştepta la nişte decizii, tu ca întreprinzator, ca statul oricând să găsească o astfel de, nu ştiu cum să-i spun, nici măcar chichiţă, pentru că este un jaf de fapt, adică tu iei din banii care nu îţi apartin doar ţie”, a spus fostul ministru al Finanţelor la Europa FM.

 Fondul Proprietatea, principalul perdant

 În august, Guvernul a decis să prindă la rectificarea de buget două “donaţii” de câte 400 de milioane de lei de la Romgaz şi Electrica şi 74 de milioane de lei de la Loterie. Fondul Proprietatea, care deţine 15% din Romgaz, a anunţat că va ataca decizia AGA în instanţă. FP mai este acţionar cu câte 22% la Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord, unde acţionar majoritar este Electrica. Acestea se confruntă cu mari probleme financiare din cauza datoriilor acumulate de către CFR şi neplătite.

 Fondul Proprietatea, care deţine 15% din acţiunile Romgaz, va ataca în instanţă decizia Romgaz de a dona 400 de milioane de lei către bugetul de stat. Ioan Folescu, directorul general al Electrica, spunea că va dona doar 150-200 de milioane de lei deoarece “nu îşi poate permite” să cedeze întreaga sumă. Compania are nevoie de 500 de milioane de euro pentru realizarea proiectelor de modernizare a reţelelor şi investiţiile în două parcuri eoliene de 50 MW. Acestea ar trebui să fie date în folosinţă anul viitor în localităţile Chirnogeni, judeţul Constanţa, şi Frumuşiţa, judeţul Galaţi.

 Franklin Templeton, administratorul FP, care deţine pachete minoritare de acţiuni la fiecare dintre cele trei companii, se opune transferului sumei de 400 milioane de lei de la Romgaz şi propune în schimb plata unui dividend special din rezervele anilor anteriori.

Franklin Templeton spune că plata unui dividend special, proporţional către toţi acţionarii Romgaz, ar presupune un cost suplimentar de doar 70,6 milioane de lei.

×