x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: băncile ar lua şi cinci piei de pe clienţi dacă ar putea

Isărescu: băncile ar lua şi cinci piei de pe clienţi dacă ar putea

30 Noi 2010   •   19:29

Declaraţiile au avut loc în contextul rolului pe care banca centrală îl are în privinţa stabilităţii financiare, la un seminar economic organizat de publicaţia Economistul.

 Oficialul BNR a concluzionat astfel că banca centrală trebuie să aibă şi o perspectivă a clienţilor bancari. “Şi te uiţi la clienţii băncilor, nu din compasiune sau din complezenţă, să vedem ce fac, ci pentru că experienţa a arătat că fiecare îşi urmăreşte interesul. Bancherul scoate bani şi din piatră seacă, foarte bine s-a spus aici. Dacă ar putea ar lua şi cinci piei de pe client. Nu poate. Şi de aici vine adevărul pieţei, şi funcţionarea economiei de piaţă. Pentru că trebuie şi pe partea cealaltă să se izbească de unul (client ­ n.r.) solid. Care înţelege, are educaţia financiară, înţelege ce e aia un credit şi ştie să citească un contract”, a spus guvernatorul.

Dobânzi mari la credite

 Isărescu e nemulţumit de faptul că băncile au mărit dobânzile la credite în unele cazuri chiar dacă banca centrală a redus dobânda de politică monetară.

“Preţurile sunt total libere, care e magia? Se face prin canalele de transmitere a politicii monetare (...) Noi am redus dobânda? Am redus-o, băncile comerciale, ioc, ba chiar, într-un fel, au mai şi majorat-o puţin. Înseamnă că nu a funcţionat canalul de transmisie”, a exemplificat Isărescu.

El spune că acum băncile au lichidităţi foarte mari, după ce acum un an se plângeau că nu dispun de bani pentru că-i ia BNR de pe piaţă. Iar cum banii “băltesc”, BNR ar putea fi acuzată că “se joacă cu chibritul pe lângă butoiul de benzină”, deoarece leul s-ar putea deprecia.

BNR va lua măsuri agresive

Isărescu a previzionat măsuri mai agresive pe care BNR le va lua în perioada următoare prin intermediul sucursalelor sale deoarece băncile nu au redus destul de mult dobânzile. “S-a spus foarte bine că nu e treaba unei bănci centrale să intre chiar atât de adânc în economia reală. De ce o facem noi şi de ce o vom face chiar mai apăsat în perioada umărătoare, inclusiv prin sucursale? (...) Avem motiv foarte serios. Nu e vorba doar de o uşoară reorientare. Izolarea asta, sau departajarea unei bănci centrale de economia reală, o să înceapă să se estompeze. Nu ştim cum va arăta o bancă centrală în următorii şapte ani”, a precizat el.

Declaraţiile sale vin în contextul în care băncile au dispute cu clienţii în privinţa comisioanelor ilegale introduse în credite sau rate. Băncile vor modificarea ordonanţei 50/2010 astfel încât să le permită transformarea comisionului de risc sau a altora asemănătoare în comision de administrare, care să fie inclus în rată. Pe de altă parte, clienţii spun că din moment ce comisionul este ilegal, atunci rata ar trebui diminuată cu contravaloarea acestuia. ANPC a amendat Volksbank în privinţa acestui comision şi a propus ridicarea licenţei de creditare.

×