x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Italia, în dificultate. Datoria publică a depășit 145% din PIB

Italia, în dificultate. Datoria publică a depășit 145% din PIB

de Redacția Jurnalul    |    03 Ian 2023   •   15:00
Italia, în dificultate. Datoria publică a depășit 145% din PIB
Sursa foto: Hepta

Italia se confruntă cu o criză a datoriei, în contextul inflației galopante și a creșterii dobânzii cheie de către BCE. Datoria publică a țării a depășit 145% din PIB, scrie Financial Times.

Noul guvern Giorgia Meloni, alcătuit din coaliția de dreapta, vrea "rectitudine fiscală", estimând că deficitul fiscal, situat la 5,6% din PIB în 2022, se va reduce la 4,5 % în 2023 şi la 3% în 2024.

Economistul șef al UniCredit, Marco Valli, crede că nevoile de refinanțare a datoriei și situația politică complicată pune Italia îmntr-o poziție dificilă cu privire la o vânzare masivă pe piața de obligațiuni. 

Randamentul acestora pe 10 ani a ajuns la 4,6%, ceea ce înseamnă de patru ori peste 2022 și cu 2,1% peste randamentul obligaţiunilor germane.

Premierul Giorgia Meloni este îngrijorată cu privire la continuarea majorării dobânzii cheie de către BCE. 
"Ar fi util ca BCE să gestioneze bine comunicarea, în caz contrar apare riscul de a genera, nu panică, ci fluctuaţii pe piaţă, care anulează eforturile pe care le fac guvernele", a spus aceasta.

Însă pare că actualul executiv, instalat în octombrie 2022, pare că reușește deocamdată să gestioneze bine situația. 
"Dar îngrijorările ar putea reapărea, pe măsură ce creşterea încetineşte, ratele dobânzilor se majorează şi mai mult şi emisiunea de datorie se recuperează", aprecizată Veronika Roharova, șefa pentru zona euro a Credit Suisse.

Unii analiști economici critică politica de majorare a dobânzii de către BCE afirmând că exagerează riscurile de inflație și minimizează recesiunea. 

 

×
Subiecte în articol: italia criza datoriilor