x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie JP Morgan: Aprecierea monedelor va menţine dobânzile la un nivel scăzut în ECE, inclusiv în România

JP Morgan: Aprecierea monedelor va menţine dobânzile la un nivel scăzut în ECE, inclusiv în România

26 Mar 2010   •   00:00

Aprecierea monedelor în Europa Centrală şi de Est (ECE) va continua, ca efect al îmbunătăţirii situaţiei conturilor curente, iar tendinţa poate duce la reducerea mai amplă a dobânzilor în România şi Ungaria şi întârzirea majorării acestora în Polonia şi Cehia, potrivit JP Morgan.

"Anticipăm că aprecierea va continua, iar această evoluţie încetineşte inflaţia şi determină băncile centrale să ducă o politică monetară relaxată", a declarat Miroslav Plojhar, economist la JP Morgan, într-un interviu pentru Bloomberg.

Zlotul, forintul, leul şi coroana se vor întări în continuare în acest an, ca urmare a îmbunătăţirii conturilor curente, dar şi pentru faptul că ratele de schimb nu reflectă încă potenţialul de creştere al regiunii, a explicat el.

"Există riscul ca ciclul de reducere a dobânzilor să fie mai amplu în România şi Ungaria, iar cel de majorare a ratelor, în Polonia şi Cehia, să înceapă mai târziu", a spus Plojhar.

Valutele din cele patru state menţionate beneficiază totodată de o situaţia relativ bună a bugetului, comparativ cu Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania. Acest fapt face ca băncile centrale să fie nevoite să îşi stabilească deciziile în funcţie de evoluţia pieţei valutare.

"La întrebarea fundamentală dacă băncile centrale din regiune determină evoluţia monedelor sau invers, răspunsul este că mai degrabă aceste instituţii reacţionează la tendinţa valutelor", a arătat analistul.

Plojhar consideră că Banca Naţională a României ar putea reduce în acest an dobânda de politică monetară până la 5%, de la 7% în prezent.

Este posibil ca Ungaria să taie dobânda până la 5% sau chiar mai jos, Polonia nu o va mări de la nivelul de 3,5% până în trimestrul patru, iar Cehia ar putea amâna majorarea ratei de la 1% în prezent până în primul trimestru din 2011.

Potrivit estimărilor oficiale ale JP Morgan, dobânzile din România şi Ungaria se vor opri la 5,5%, iar Polonia şi Cehia vor începe majorarea în trimestrul al treilea, respectiv al patrulea.

Regiunea beneficiază şi de strategiile bugetare austere, inclusiv de programele cu FMI ale Ungariei şi României, care au redus presiunile asupra băncilor centrale de a recurge la înăsprirea politicilor monetare.

Frank Gill, analist la Standard&Poor's, consideră că guvernele din regiune vor continua programele responsabile, în pofida apropierii alegerilor în Ungaria şi Cehia, în lunile aprilie şi mai.

"Oricine se îndepărtează de program va fi penalizat de piaţă", a arătat Tim Ash, şeful departamentului de analize la Royal Bank of Scotland.

Datoriile din zona euro, ca procentaj din PIB, va atinge în medie 84% în 2010 şi 125% în Grecia, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

În statele emergente din UE, numai datoria Ungariei, de 79,8%, va depăşi limita de 60% prevăzută în legislaţia comunitară.

Ungaria, România şi Cehia vor avea deficite bugetare sub media Uniunii.

În articol se mai arată că leul puternic a contribuit la încetinirea inflaţiei din România la 4,49% în februarie, de la 5,2% în ianuarie.


×
Subiecte în articol: redactie