x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Le Monde: România, în pană de finanţe publice, ar vrea să-şi mărească deficitul

Le Monde: România, în pană de finanţe publice, ar vrea să-şi mărească deficitul

13 Iul 2009   •   00:00

Din 9 iulie, uşile tribunalelor din România sunt închise trei ore pe zi. Prins în ciclonul crizei economice, guvernul de la Bucureşti încearcă cu disperare să restrângă cheltuielile publice, iar peste 6.000 de magistraţi fac grevă pentru a protesta împotriva diminuării cu jumătate a veniturilor lor, scrie ziarul francez Le Monde.



'Ministerul Justiţiei se poartă cu noi aşa cum se poartă stăpânul unei plantaţii de sclavi', protestează Viorica Costiniu, membră a comitetului director al Asociaţiei Magistraţilor Români. 'Poate un judecător să accepte salariul unui conductor de tramvai? Suntem încurajaţi să demisionăm la nivel naţional.' Guvernul nu are intenţia să cedeze. Conturile publice sunt la cel mai jos nivel. 'Se pare că judecătorii nu au înţeles că este criză economică', a afirmat ministrul justiţiei Cătălin Predoiu.

În martie, România a obţinut un împrumut de 20 miliarde de euro, din care 13 miliarde acordate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), 5 miliarde de Uniunea Europeană (UE), un miliard de Banca Mondială şi un miliard de alţi furnizori de fonduri, precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
O primă tranşă de 5 miliarde a fost cheltuită. Statul român aşteaptă a doua tranşă de 2 miliarde, prevăzută pentru septembrie. Premierul Emil Boc a cerut undă verde de la FMI şi de la Comisia Europeană pentru a mări deficitul bugetar, de 4,6 la sută în acest an, pentru a investi mai mult în infrastructuri şi a relansa economia şi locurile de muncă.

FMI nu s-a grăbit să răspundă la această cerere. Următoarea sa misiune de evaluare va avea loc în luna august. Reuniţi la Bruxelles la 7 iulie, miniştrii de finanţe ai UE au demarat o procedură care acordă României un răgaz de doi ani pentru a-şi aduce deficitul la limita de 3 procente impusă de UE. Deficitul României a ajuns deja la 2,7 la sută pe primele şase luni ale anului, iar situaţia nu pare să se îmbunătăţească. 'Autorităţile de la Bucureşti vor lansa o acţiune diplomatică energică pentru a-şi apăra proiectele economice, ca de exemplu investiţiile în infrastructuri', a declarat ministrul român de externe, Cristian Diaconescu.

Sectorul public este afectat de lipsa de finanţare. De la aderarea la UE în 2007, România a dublat salariile magistraţilor pentru a diminua corupţia care cangrena justiţia. Criza determină autorităţile să revină la situaţia dinainte, ceea ce riscă să frâneze reforma sistemului judiciar. Raportul privind reforma justiţia, care va fi publicat de Comisia Europeană la 22 iulie, se anunţă foarte critic.

Profesorii, al căror salariu mediu se apropie de 300 de euro, sunt chiar mai afectaţi de criză. Majorarea cu 50 la sută a salariilor lor, votată de parlament la sfârşitul anului 2008, a fost anulată şi nu va mai fi acordată în acest an. Poliţiştii, care demonstraseră în februarie solicitând mărirea salariilor, ameninţă şi ei cu greva. Guvernul de coaliţie format din Partidul Democrat-Liberal şi social-democraţi, nu are altă soluţie decât mărirea deficitului... Opţiune care nu este pe placul nici al Bruxellesului, nici al FMI-ului.

Agerpres

×
Subiecte în articol: economic