România a exportat, anul trecut, atât în statele din Uniunea Europeană, cât şi în țări terţe peste 12 milioane de tone de cereale, cu un milion de tone mai mult faţă de 2017, iar încasările au depășit 2,2 miliarde de euro, a anunțat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Principalele destinaţii de export au fost Spania, Egipt, Italia, Arabia Saudită, Iordania, Germania şi Libia, susțin reprezentanții ministerului. În 2017, România exportase 11 milioane de tone de cereale, în valoare de circa 2 miliarde euro, iar printre ţările unde au ajuns cerealele româneşti s-au numărat Spania, Egipt, Italia, Turcia, Iordania, Arabia Saudită, Libia şi Maroc.
Potrivit MADR, importurile de cereale au totalizat, anul trecut, 1,4 milioane de tone, iar sumele cheltuite s-au ridicat la 320 de milioane euro. Cele mai mari importuri au provenit din Bulgaria şi Ungaria. În 2017, cantitatea de cereale importată a fost mai mare cu 64% faţă de anul trecut, respectiv 2,3 milioane de tone, atingând o valoare de 450 milioane euro. Aceste cantităţi au provenit, în principal, din Ungaria şi Bulgaria.
Atât datele oferite de Institutul European de Statistică (Eurostat), cât şi cele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că România a ocupat, în 2018, locul 3 în blocul comunitar, după Franţa şi Germania, la producţia de cereale, cu o recoltă totală de 31,187 milioane de tone, din care producţia de cereale păioase din vară a reprezentat în jur de 12 milioane de tone. În privința producţiei de grâu, ţara noastră ocupa anul trecut poziţia a 4-a în UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% faţă de 2017 şi o medie de 4,8 tone/ha, deşi a fost un an greu, în care agricultorii s-au confruntat cu fenomene meteo extreme.