x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marea Britanie evită recesiunea. Inflația a ajuns la maximul ultimilor 41 de ani. Creștere economică zero la sfârșitul anului 2022

Marea Britanie evită recesiunea. Inflația a ajuns la maximul ultimilor 41 de ani. Creștere economică zero la sfârșitul anului 2022

de Redacția Jurnalul    |    10 Feb 2023   •   23:00
Marea Britanie evită recesiunea. Inflația a ajuns la maximul ultimilor 41 de ani. Creștere economică zero la sfârșitul anului 2022

Economia Marii Britanii a înregistrat o creștere zero în ultimele trei luni din 2022, astfel că a evitat intrarea în recesiune dar se confruntă cu perspective dificile în 2023, gospodăriile continând să se lupte cu o inflație de două cifre, scrie Reuters.

Datele lunare privind PIB-ul pentru luna decembrie 2022, când au avut loc greve de amploare în sectorul public și în serviciile feroviare și poștale,- au arătat o contracție de 0,5%, a anunțat Oficiul Național de Statistică, mai mare decât prognoza de 0,3%.

Chiar și așa, cifrele oferă o oarecare ușurare prim-ministrului Rishi Sunak și ministrului său de finanțe Jeremy Hunt, în timp ce aceștia caută măsuri pentru a stimula o revenire în viitorul lor buget anual din 15 martie.

Producția a scăzut cu 0,2% în cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie - când multe companii și-au oprit activitatea pentru scurt timp pentru a marca funeraliile reginei Elisabeta - iar o altă scădere consecutivă a producției în trimestrul al patrulea ar fi corespuns definiției obișnuite a recesiunii în Europa.

Banca Angliei a prognozat săptămâna trecută că Marea Britanie va intra într-o recesiune superficială, dar de lungă durată, care va începe în primul trimestru al acestui an și va dura cinci trimestre.

Standardele de trai ale britanicilor au fost afectate de o creștere bruscă a inflației, care a atins un maxim al ultimilor 41 de ani de 11,1% în octombrie, iar firmele și gospodăriile vor resimți, de asemenea, un impact tot mai mare din cauza creșterii rapide a ratelor dobânzilor de către BoE din decembrie 2021.

În trimestrul al patrulea, producția a fost încă cu 0,8% sub nivelul său de dinaintea pandemiei, în contrast puternic cu alte economii avansate majore, care sunt acum peste dimensiunea lor de dinaintea pandemiei.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie recesiune inflatie