x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marea împărţeală energetică

Marea împărţeală energetică

25 Mai 2009   •   00:00

Nuclearelectrica şi Romgaz vor fi incluse în cele două companii mixte de producţie a energiei electrice, în vreme ce Electrica şi filialele sale de distribuţie nu vor intra în schemă, au precizat pentru Jurnalul Naţional surse din domeniu.

Fiecare partid de la putere, respectiv Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Democrat Liberal (PDL) va propune numirea directorului la câte o companie, au mai precizat sursele.

Prima dintre companii va include hidrocentralele Porţile de Fier 1 şi 2, Compania Naţională a Huilei (CNH), termocentralele Mintia şi Paroşeni, care funcţionează pe huilă, Romgaz şi Electrocentrale Bucureşti, ale cărei termocentrale funcţionează pe gaze naturale.

Cealaltă companie va conţine restul de hidrocentrale, complexurile energetice Craiova, Turceni şi Rovinari, care funcţionează pe lignit, Societatea Naţională a Lignitului (SNLO), dar şi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) şi Nuclearelectrica.

RAAN are datorii de 60 de milioane de lei la buget şi alte 130 de milioane de lei către SNLO, în vreme ce SNLO este datoare la bugetul statului alte 400 de milioane de lei. Regia de Activităţi Nucleare produce apa grea necesară reactoarelor de la Cernavodă ale Nuclearelectrica.

DECIZIA FINALA, ÎN IUNIE
Vicepremierul Dan Nica a confirmat ieri parţial informaţiile deţinute de Jurnalul Naţional însă a precizat că există 10 scenarii pentru reorganizarea sistemului energetic. „Au fost 10 scenarii reiterate azi. Sunt câteva scenarii care presupun înfiinţarea unor companii care să aibă un mix de politici energetice bazate pe materie primă, astfel încât să aibă, unele lignit, nucleară, termo, iar altele să aibă huilă, hidro şi gaz" a spus vicepremierul.
„Dacă luăm de bază unul dintrre scenarii cu două companii în care lignitul e într-o companie, huila în cealaltă, nuclear în una, hidro în cealaltă, termo în una, gaz în cealaltă, vom avea o structură a preţului şi de competiţie cu totul deosebită" a mai precizat Nica.


Întrebat când ar putea fi înfiinţate aceste companii energetice, Nica a declarat că va fi o dezbatere publică iar decizia finală va fi luată în luna iunie. El a subliniat că scenariile aflate în dezbatere urmăresc şi reducerea la factură, pe lângă obiectivul de a avea o piaţă a energiei competitivă, precum şi societăţi viabile şi puternice.

×
Subiecte în articol: economic