x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MDRT a încheiat 2.216 contracte în valoare de 4,4 miliarde de euro

MDRT a încheiat 2.216 contracte în valoare de 4,4 miliarde de euro

23 Noi 2011   •   15:40
MDRT a încheiat 2.216 contracte în valoare de 4,4 miliarde de euro


Operational Regional (POR), pana la 30 octombrie, 2.216 contracte de finantare in valoare totala de peste 4,425 miliarde euro, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Banii rambursati de Comisia Europeana in contul proiectelor aflate in implementare reprezinta insa 7,4% din totalul alocat, iar platile totale catre beneficiari au ajuns la nivelul de 24,8% din bugetul programului (925,15 milioane de euro), fiind cea mai mare rata de absorbtie inregistrata la nivel national.

In perioada 2012-2013 aceste proiecte vor atinge maturitatea in implementare, iar gradul de absorbtie a fondurilor europene disponibile va creste substantial.

Comitetul de Monitorizare a POR a analizat, in perioada 22-23 noiembrie, stadiul implementarii POR, masurile luate pentru accelerarea implementarii si instrumentele de evaluare si control.

Reprezentantii MDRT au aratat ca 'Autoritatea de Management a POR (AMPOR) a pus in aplicare recomandarile si masurile cerute de catre expertii europeni, adaptandu-le la specificul programului', se precizeaza in comunicat.

Printre masurile intreprinse de MDRT pentru implementarea eficienta a programului se numara modificarea procedurii de verificare a eligibilitatii cheltuielilor prin reducerea numarului de documente atasate la cererea de rambursare si introducerea dreptului autoritatii de management de a aplica corectii financiare, independent de verificarile realizate de catre UCVAP si ANRMAP.

De asemenea, s-a introdus posibilitatea ca, daca se constata incalcari ale legislatiei, ofiterii de contract sa poata aplica corectii financiare fara a mai fi necesar punctul de vedere al ANRMAP.

Pentru prevenirea situatiilor in care plata rambursarilor este blocata din cauza achizitiilor publice derulate de beneficiarii finantarilor din POR si pentru stabilirea clara a atributiilor tuturor institutiilor cuprinse in sistemul national de verificare si control, intre ANRMAP-UCVAP-MDRT a fost incheiat 'Protocolul privind colaborarea inter-institutionala in mecanismul de verificare a respectarii normelor privind achizitiile publice in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale'.

In cadrul intalnirii a fost dezbatut si modul in care poate fi accelerat procesul de utilizare a fondurilor disponibile in cadrul Axei 1 a POR - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor. S-a decis ca 15 februarie 2012 sa fie termenul limita pentru depunerea proiectelor pentru operatiunea 'Poli de crestere', astfel incat sa se evite intarzierile in implementare.

In acest context s-a discutat si despre posibilitatea de a utiliza fonduri europene pentru activitati de crestere a eficientei energetice la blocurile de locuit din zonele urbane. Comisia Europeana sustine aceasta abordare, iar in prezent MDRT in colaborare cu BEI/JASPERS si CE discuta cele mai bune solutii tehnice si mecanisme financiare pentru ca reabilitarea termica cu bani europeni sa devina operationala.

Referitor la pregatirea proiectelor pentru viitoarea perioada de programare (2014-2020), reprezentantii MDRT au aratat ca, in prezent, se utilizeaza asistenta tehnica disponibila in POR si Programul Operational de Asistenta Tehnica, precum si expertiza JASPERS.

Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional (CMPOR) este structura nationala de tip partenerial, fara personalitate juridica, cu rol decizional si strategic in procesul de implementare a Programului Operational Regional 2007-2013.

CMPOR are rolul de a asigura eficacitatea si calitatea implementarii programului.

×