"Statul trebuie să iasă din combinaţia reconversiei profesionale, iar responsabilitatea trebuie redirecţionată către companiile care vor să facă angajări. Mă gândesc serios ca, în curând, să transfer responsabilitatea revonversiei profesionale către angajator pentru a-şi instrui viitorii angajaţi". Declaraţia îi aparţine lui Marian Sârbu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, şi a fost făcută la o dezbatere cu reprezentanţii mediului de afaceri din România.
Pe de altă parte, ministrul Muncii a precizat că reducerea contribuţiilor fiscale ar putea avea loc de pe zi pe alta, însă trebuie să se ţină seama de perioada pe care o traversează România. "Dacă mâine am diminua cu 25 la sută contribuţiile fiscale, nu trebuie să ieşim din contextul general în care ne aflăm", a sus oficialul MMFPS. El a adăugat că "problema fiscalităţii pe forţa de muncă va fi abordată la nivel de minister în următorii ani".
În ceea ce priveşte fondurile alocate României pentru dezvoltarea domeniului muncii, ministrul Muncii a precizat că din totalul de patru miliarde de euro ce pot fi accesaţi de la Uniunea Europeană, două miliarde sunt deja disponibile pe segmentul formării profesionale sau al dezvoltării afacerilor. În acest context, Sârbu a spus că mediul privat se află "în defensivă".
Totodată, pe marginea forţei de muncă existente, la ora actuală, Sârbu consideră România nu suferă nu numai la capitolul cantitativ, ci şi calitativ. "Am constatat că în România ne confruntăm cu un deficit nu numai cantitativ al forţei de muncă, ci şi calitativ", a spus şeful MMFPS. "Nemulţumirile patronilor vizavi de Codul Muncii s-au concentrat foarte mult pe partea cantitativă a problemelor. Majoritatea adreselor sosite pe adresa ministerului fac referire la zecile de articole contractuale nefavorabile", a menţionat Sârbu.
Reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale s-au întâlnit, marţi, cu membrii Guvernului Privat pentru a discuta pe marginea Codului Muncii şi pentru a identifica soluţii pentru contracararea efectelor crizei economice în domeniul resurselor umane. În cadrul întâlnirii s-au adus în prim-plan problemele privind reglementările şi corelarea angajamentelor contractuale flexibile cu noua structură a pieţei forţei de muncă, dar şi soluţii pentru reducerea nivelului ridicat de birocraţie a Codului Muncii
Citește pe Antena3.ro