“Există multă teamă şi îngrijorare. Principala problemă este dacă Spania va fi târâtă în această situaţie şi cât de mult. Costul Irlandei şi Portugaliei poate fi suportat, dar cu Spania este o altă problemă, având în vedere mărimea PIB-ului”, a declarat Michael Leister, strateg la WestLB AG in Dusseldorf, Germania. Miercuri a fost o zi roşie, toată lumea stând cu ochii pe dobânzile la obligaţiunile europene. Temerile au atins cote alarmante după ce inclusiv dobânzile la titlurile de stat germane au crescut. Astfel, randamentul obligaţiunilor irlandeze pe termen de zece ani era în creştere cu 0,03 puncte procentuale, la 8,95%.
Randamentul obligaţiunilor portugheze pe zece ani a urcat cu 0,13 puncte, la 7,19%. Pentru Spania, a avansat cu 0,17%, la 5,1%, iar la cele ale Germaniei randamentul a crescut cu 0,02 puncte, la 2,57%.
Eurocriza a accelerat în Portugalia după ce sindicatele au organizat cel mai mare protest din ultimii 22 de ani pentru a bloca bugetul pe 2011, care aduce măsuri noi de austeritate. Mai mult, opoziţia a acuzat Guvernul că datoria publică a Portugaliei nu este 80% aşa cum o spun statisticile oficiale, ci este 122% din PIB. Cu toate acestea, a anunţat că nu va bloca adoptarea bugetului. În urmă cu două săptămâni Portugalia anunţa că ar putea părăsi zona euro dacă nu-şi poate face reformele.
Potrivit Daiwa Capital Markets din Londra, “pieţele caută acum un pachet de asistenţă financiară pentru Portugalia, şI, din ce în ce mai mult Spania”, scrie AFP.
În timp ce datoria publică a Portugaliei este de 77% din Produsul Intern Brut, comparabilă cu a Franţei, datoria companiilor şi a populaţiei o depăşeşte pe cea a Greciei şi a Italiei, fiind de 236% din PIB.
Următoarele pe listă sunt Spania şI Italia, dar acestea sunt prea mari pentru a putea fi salvate în caz de dezastru financiar. Spania are o datorie publică de doar 53,2% din PIB iar băncile sunt mai puternice decât cele din Irlanda. Principala problemă o reprezintă, însă, şomajul, care a ajuns la 20%. Chiar dacă are procentual o datorie medie, asta tot înseamnă foarte mult. La dobânzi de 5% cerute pe obligaţiuni, nota de plată ar fi imensă. Italia are şI ea o datorie de 120% din PIB.