Producătorii de grâu au exportat 2 milioane de tone din producţia de 5,7 milioane de tone din această vară, ca urmare a scumpirii grâului pe plan mondial. Aceasta a survenit din cauza incendiilor puternice din Rusia, care au blocat exporturile, dar şi ca urmare a devalorizării dolarului american. Acum consumatorii români vor simţi reversul medaliei, deoarece procesatorii vor fi nevoiţi să importe grâu la un preţ cu 50% peste nivelul la care s-a exportat, deoarece între timp preţul a urcat în continuare, a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan. "Creşterea de preţ la grâu de la 120 de euro pe tonă în iunie la 170 euro în iulie şi la 200-220 euro în toamna acestui an, dar şi majorarea de TVA de la 19% la 24%, au făcut ca preţul făinii să urce cu 60% şi ca pâinea să se scumpească cu 10% în ultimele patru luni", a spus Popescu.
Românii consumă anual pâine de 1,3 miliarde de euro. Datele Rompan arată că dintr-un consum lunar de 180.000 de tone de pâine la nivel naţional, piaţa fiscalizată acoperă doar 35%, restul fiind autoconsum şi piaţă neagră. Mai mult, anul viitor nici nu ne aşteaptă o recoltă favorabilă, deoarece condiţiile meteo au făcut ca suprafaţa însămânţată cu grâu la nivel naţional să scadă cu 25% comparativ cu anul trecut. Adrian Rădulescu, secretar de stat tot în ministerul Agriculturii, a spus şi el recent că România ar putea fi nevoită să importe grâu la un preţ cu 30% mai mare.
Pâinea nu este singura care se va scumpi, hainele fiind următoarele pe listă. În urmă cu trei săptămâni, preţul bumbacului a ajuns la cel mai mare nivel din 1870 încoace, ceea ce va influenţa preţul hainelor. Cotaţia acestuia s-a dublat de la începutul acestui an, şi a depăşit mai multe recorduri parţiale în ultima vreme, ajungând la peste 1,5 dolari pe livră (453,6 grame). Fabricile vor fi obligate să se închidă sau să înlocuiască bumbacul cu poliesterul. Cele mai afectate de scumpiri vor fi hăinuţele pentru copii, unde predomină bumbacul. Mai multe companii au anunţat deja majorarea preţurilor pentru primăvara lui 2011, între care producătorul de blugi Levi's.
Lucrurile nu stau mai bine nici în cazul încălzirii. Cei care sunt conectaţi la sistemele centralizate din marile oraşe au deja bătăi de cap deoarece preţul local de referinţă a fost majorat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) în medie cu 10% pe ţară din 2011, în principal din cauza scăderii consumului şi a majorării TVA de la 19% la 24%.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a dat un comunicat în care precizează că primăriile pot compensa creşterea cu subvenţii. În Bucureşti, unde se consumă 40% din energia termică la nivel naţional, preţul gigacaloriei a crescut din 29 septembrie de la 119 lei la 124 de lei, ca urmare a majorării TVA. Primarul Sorin Oprescu, spune, însă, că nu mai dispune de nici un ban pentru compensarea preţului la gigacaloriei în cazul în care acesta s-ar majora. El şi-a exprimat speranţa că primul-ministru nu o să accepte o asemenea măsură. Electrocentrale Bucureşti, compania care produce agentul termic distribuit prin RADET, a beneficiat până la 31 octombrie de o facilitate care îi permitea să cumpere doar gaze naturale de producţie internă, care sunt de peste două ori mai ieftine decât cele de import, respectiv 165 dolari pe mia de metri cubi, faţă de 380 de dolari pe mia de metri cubi. Acum că nu mai beneficiază de facilitate, Elcen trebuie să cumpere circa o cincime din gaz din import, ceea ce înseamnă pierderi financiare.
Iar problemele cu energia nu se opresc aici. Distribuitorii de gaze cer majorări de 15% la preţul gazelor naturale iar fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu spunea acum două luni că în Guvern se discuta despre o majorare cu 7%. ANRE efectuează în aceste momente o analiză astfel încât să poată decide scumpirea sau menţinerea preţului la gaze. Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut premierului Boc "scumpirea gazelor pe partea de distribuţie" în timpul vizitei de luna trecută din România, potrivit unor surse parlamentare. E.ON deţine Distrigaz Nord, care alimentează cu gaze jumătatea de nord a ţării.
Citește pe Antena3.ro