x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MTI a înfiinţat un grup de lucru pentru a îmbunătăţi legislaţia în domeniul transporturilor rutiere

MTI a înfiinţat un grup de lucru pentru a îmbunătăţi legislaţia în domeniul transporturilor rutiere

29 Noi 2010   •   18:26

Grupul de lucru a fost înfiinţat printr-un ordin al ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, semnat luni şi este format membri de la Autoritatea Românâ Rutieră, Registrul Auto Român, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi de la Direcţia de Transport Rutier şi Direcţia Generală de Infrastructură Rutieră şi Concesiuni din cadrul MTI.

“Decizia a fost luată având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate privind crearea unui cadru legislativ unitar şi coerent în domeniul transporturilor rutiere, precum şi pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea acţiunilor de control în trafic şi la sediul întreprinderilor sau operatorilor de transport rutier”, se arată într-un comunicat al MTI.

Organizarea unitară a activităţii de control a operatorilor de transport a fost convenită în ultima întâlnire a Ancăi Boagiu cu reprezentanţii transportatorilor la 11 noiembrie.

Pentru ca măsurile legislative care vor fi propuse să fie în concordanţă cu cele din statele dezvoltate din Uniunea Europeană, Grupul de lucru va iniţia demersuri către autorităţile din statele respective în vederea informării cu privire la modul de gestionare a activităţilor de autorizare şi control de transport rutier în aceste state.

Poliţia Rutieră va informa în maxim trei zile Autoritatea Rutieră Română (ARR) atunci când va suspenda dreptul de utilizare a unui vehicul, în lipsa inspectorilor de trafic, prin reţinerea certificatului de înmatriculare sau a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare ale vehiculelor.

La notificare va fi ataşat procesul verbal de constatare a contravenţiei şi certificatul de înmatriculare al vehicului al cărui drept de utilizare a fost suspendat.

Măsura a fost luată printr-un ordin comun al ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, pentru modificarea şi completarea procedurilor de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovechicul prin reţinerea certificatului şi a plăcuţelor de înmatriculare.

Totodată, proprietarul vehiculului va fi informat în scris în cazul în care se decide prelungirea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului.

Prelungirea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a autovehicului se face dacă în termen de 30 de zile, proprietarul nu face dovada achitării amenzii contravenţionale. La expirarea termenului de suspendare certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se transmit Direcţiei Rutiere.

De asemenea, cei care în decurs de un an de la încetarea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare săvârşesc o faptă pentru care se aplică aceeaşi măsură, nu beneficiază de reducerea termenului de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului.

Acest ordin comun face parte din politica de coordonare a activităţii de control a transportului rutier pentru a asigura o mai mare eficienţă şi corectitudine a acesteia.

×