x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mulţi dintre cei care au luat bani în 2008 au probleme cu ratele

Mulţi dintre cei care au luat bani în 2008 au probleme cu ratele

de Daniela Ivan    |    18 Oct 2011   •   13:00

Cele mai mari probleme cu rambursarea creditelor le au romanii care s-au imprumutat in anul 2008 in jur de 10.000 de euro. "Romanii nu sunt rau platitori, in realitate ei nu au bani pentru a-si rambursa creditele. Oamenii care au luat in 2008 credite de 40.000-50.000 de lei, la costuri foarte mari, se lupta cel mai mult cu plata datoriilor la banci. Sa ai un credit de 10.000 de euro si sa fie nevoie sa platesti 50 de euro lunar este un efort foarte mare", a declarat Georg Kovacs, directorul general al companiei EOS KSI Romania. Explicatia este ca in 2008 costurile la credite erau foarte mari, la fel ca si veniturile romanilor. Intre timp, salariile au scazut, leul s-a depreciat in raport cu euro, dolarul sau francul elevetian si oamenii au inceput sa aiba probleme. Acest aspect reiese si din valoarea medie a platilor efectuate in Romania de catre debitori care este de doar 56 de euro, fata de media din Europa Centrala si de Est, de 75 de euro.

Pe de alta parte, in Romania valoarea medie a cazurilor externalizate de banci este de 373 euro, in conditiile in care in regiune aceasta ajunge la 1.712 euro. Aceasta diferenta se explica prin maturitatea redusa a creditelor neperformante externalizate si prin valoarea mica a imprumuturilor in cazul Romaniei.

Bancile vor incepe sa vanda credite neperformante garantate cu ipoteca in 2012, astfel ca in viitorul apropiat achizitiile de portofolii de creante de catre firmele de colectare se vor concentra pe aceste tip de imprumuturi, a declarat Georg Kovacs.

"In 2012, estimam o scadere a volumelor externalizate pentru creditele de retail neperformante fara garantie. Deja se observa aceasta tendinta in 2011. Ne asteptam ca bancile sa inceapa sa vanda credite neperformante garantate cu ipoteca in 2012. Pana acum au fost scoase la vanzare de catre banci 50-60 de proprietati, dar nu avem date ca s-ar fi incheiat vreun contract de vanzare", a spus reprezentantul companiei EOS KSI Romania. El a aratat ca procesul de colectare pentru acest tip de creante este mai dificil pentru ca in cazul in care nu se ajunge la intelegere de plata cu debitorul trebuie gasita o piata pentru vanzarea garantiilor.

Pretul portofoliilor de credite neperformante garantate cu ipoteca este de circa 30-35% din valoarea creditului, in timp ce pentru cele negarantate pretul se ridica la circa 8%.

"Daca recesiunea va continua si anul viitor, si exista toate premisele in acest sens, estimam o scadere a preturilor portofoliilor de credite neperformante, de la circa 8% in prezent, la 5%. In 2012, ne asteptam la o crestere a pietei de colectare creante, bazata pe achizitiile de portofolii neperformante din perioada 2010-2011, in special pentru acei jucatori care au fost activi in debt purchase", a spus Kovacs.

In 2010, pierderile inregistrate de banci s-au ridicat la 516 milioane de lei, pe fondul pierderilor inregistrate de 22 de institutii dintr-un total de 42. Daca, anul trecut, in august, rata creditelor neperformante era de 11,30%, in august 2011, acestea reprezentau 13,6% din portofoliul total de imprumuturi, conform datelor anuntate de BNR.

×