x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nici sărăcia nu se împarte egal în România

Nici sărăcia nu se împarte egal în România

25 Noi 2010   •   20:03

Indemnizaţia de şomaj va reprezenta anul viitor 375 de lei şI valoarea sa va fi calculată la 75% din indicatorul social de referinţă a cărui valoare este stabilită la 500 de lei şI nu din salariul minim, care va creşte de la 600 la 670 de lei. La această sumă se va adăuga, ca şi în prezent, un procent între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de cotizare. Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ care primesc ajutor de şomaj, indemnizaţia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, şi nu jumătate din salariul minim.

Astfel, Executivul reuşeşte să împuşte doi iepuri dintr-un foc, crescând salariul minim dar făcând economie la cheltuielile de şomaj, care altfel ar fi crescut dacă ar fi fost date ca procent din salariul minim. Noul sistem de calcul este prezentat într-un un proiect de ordonanţă de urgenţă citat de Mediafax.

 În privinţa pensiilor, acestea vor rămâne îngheţate pe tot anul viitor, ca şI pensia minimă de 350 de lei, care este acordată acum sub forma unei indemnizaţii sociale. De asemenea, nivelul contribuţiilor sociale percepute firmelor şI angajaţilor nu va scădea sub nivelul actual, potrivit proiectului de buget. Prevederea pune capăt speculaţiilor din urmă cu câteva săptămâni când în coaliţia de guvernare se discuta posibilitatea scăderii CAS-urilor. Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi menţinută în 2011 la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei.

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,78 milioane pensionari cu o pensie medie lunară de 749 lei de asigurări sociale plătiţi prin Casa Naţională de Pensii. La aceştia se adaugă 80.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, 66.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Administraţiei şi Internelor şi 8.000 pensionari plătiţi prin Serviciul Român de Informaţii, cu o pensie medie lunară de 1.755 lei.

Guvernul a majorat, însă, contribuţia care va fi trecută către fondurile administrate privat de pensii de la 2,5% la 3%. Schimbarea de  acum vine după ce Executivul a încercat să obţină de la FMI o derogare de la a mai vira cei 2,5% şI chiar a îngheţat acest nivel deşi reglementările îi cereau să dea mai mult. De asemenea, România a cerut Comisiei Europene să nu includă în deficit sumele pe care le varsă pentru fondurile administrate privat. Majorarea contribuţiei înseamnă că se vor vira annual în plus circa 300 de milioane de euro către administratorii privaţi.

Ajutorului de deces este stabilit la 2.022 lei, în cazul unui asigurat sau pensionar, şi la 1.011 lei, pentru un membru de familie al acestuia.

Guvernul a mai redus pentru 2011 şI banii care rămân la bugetele locale din TVA de la 17 miliarde de lei la 13,8 miliarde de lei sumele alocate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate (salariile şi contribuţiile din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat dar şi ajutorul social şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei) vor scădea de la 11,5 miliarde de lei la 8,8 miliarde de lei.

De asemenea, Executivul interzice autorităţilor locale să mai finanţeze lucrări de investiţii noi şi le va obliga să asigure în prealabil surse de finanţare a proiectelor aflate deja în derulare, administraţiile din teritoriu fiind obligate să încheie în primul rând investiţiile cu termen de finalizare depăşit.

 După ce presa a prezentat de-a lungul anului cum o parte a sectorului de stat primeşte în continuare  salarii mari, spre deosebire de sistemul public, unde s-au redus cu 25%, Executivul a hotărât că trebuie să impună companiilor de stat să îngheţe angajările şi limiteze cheltuieli cu salarii la nivelul din 2010. Totuşi a rămas o portiţă de scăpare, regiile şI companiile care vor înregistra profit anul acesta pot acorda majorări salariale , dar nu mai mult decât inflaţia de 5,3% prognozată pe 2011.

Reamintim, câştigul mediu brut anunţat de INS pentru luna august 2010 a fost de 1.846 lei în România, iar cel net de 1.339 lei. În schimb, la companiile de stat un salariat de la Nuclearelectrica ridică lunar în medie 7.420 lei lunar, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli revizuit şi publicat în Monitorul Oficial. Şi lista poate continua: Hidroelectrica - 5.020 lei, Electrica - 4.808 lei, Transelectrica - 4.070 lei, Romgaz - 4.044 lei, CE Turceni - 3.960 lei.

Ca să ne facem o idee şI despre starea companiilor private şI a pulsului economiei, trebuie menţionat că statul se aşteaptă că anul viitor companiile să o ducă mai rău. Astfel, Guvernul

şi-a revizuit în scădere estimările din impozitul pe profit pe 2011, când se aşteaptă să încaseze 9,8 miliarde de lei, comparativ cu 10,7 miliarde de lei din execuţia bugetară pe acest an. Din suma prognozată sunt aşteptate 9,5 miliarde de lei de la companii şI 330 de milioane de lei de la bănci.

Dar dacă statul se aşteaptă să încaseze doar atât din impozitul pe profit putem calcula şI cât estimează statul că vor face profit firmele din ţara noastră în total: 61,25 miliarde de lei, ceea înseamnă doar 14,2 miliarde de euro.

Proiecţia diferă substanţial faţă de estimările din proiectul elaborat în urmă cu o lună, în care veniturile din impozitul pe profit erau indicate în creştere, la 11,5 miliarde lei, din care 10,7 miliarde lei de la agenţii economici şi 776 milioane lei de la băncile comerciale. De asemenea, sunt trecute în scădere impozitul pe venituri din dividende - 1,354 miliarde lei de la 1,392 miliarde programaţi în 2010 şi 1,395 miliarde lei estimat în urmă cu o lună pentru 2011. Veniturile din impozitul pe pensii sunt şI ele mai mici, respectiv 1,1 miliarde lei, în scădere cu 100 milioane lei faţă de veniturile estimate pe acest an şi proiecţia din urmă cu o lună pentru 2011.

Sunt aşteptate să crească puternic încasările din accize - 17,3 miliarde lei, faţă de 16,3 miliarde lei estimate în urmă cu o lună, şI 15,4 miliarde lei indicate în pentru acest an. De asemenea, încasările din TVA sunt estimate în creştere cu 25,4% faţă de 2010, la 46,3 miliarde lei, în condiţiile în care prognoza efectuată în octombrie, indica încasări totale în 2011 de 43,1 miliarde lei, cu doar cu 16,7% mai mult decât în acest an.
×