x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O afacere sulfuroasă la Primăria Iaşilor

O afacere sulfuroasă la Primăria Iaşilor

de Dan Constantin    |    03 Aug 2011   •   21:00

Primarul Gheorghe Nechita isi pune iar semnatura pe o hartie care angajeaza fondurile publice – locale si europene – spre cheltuieli substantiale.

In Jurnalul National din 26 iulie publicam articolul "Primaria Iasi si-a prins urechile in sulf" in care semnalam situatia unei licitatii de circa 80 de milioane de euro pentru mo­dernizarea CET 2 Iasi.
Licitatia organizata de Primaria Iasi daduse castig de cauza consortiului Hamon Ressearch-Cottrell SA desi oferta unui alt consortiu – Alstom-Romelectro – avea un pret considerabil mai mic.

Diferenta de 2,5 milioane de euro, evidenta la evaluare, putea fi "topita" de comisie doar prin declasificare. Ceea ce autoritatile locale nu au ezitat sa faca. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a decis in 15 iulie ca licitatia nu s-a desfasurat in conditiile legii, obligand municipalitatea Iasi sa reevalueze toate ofertele, inclusiv pe cea castigatoare.

Dupa articolul nostru, castigatorii, care tocmai pierdusera cascava­lul din mana, au tinut sa precizeze in acelasi spatiu meritele firmei pe care le-am fi neglijat. Harmon/Cottrel/Energomontaj nu a comunicat ziarului insa nici unul din motivele pentru care se nas­cusera suspiciuni: experiente relevante in proiecte similare, drept de folosire a licentei, agrement de functionare in UE. Pro­babil ca aceste criterii impuse de o licitatie obiectiva sunt respectate, dar nu sunt prezentate din timiditate.

Interesant este sa vedem cum a reactionat Primaria Iasi la reeva­luarea ofertelor. Au fost cerute lamuriri de la participanti, clari­ficari suplimentare. A reiesit clar ca Alstom/Romelectro a propus un pret bun al ofertei instalatiei de desulfurare care ramane cu 2,5 milioane de euro sub cel al concurentei. Municipalitatea ia o decizie ciudata, care intra in bancurile cu Gaga: respinge iar oferta Alstom-Romelectro. Nu cu motivul de la prima descalificare, ci unul si mai rizibil: "Oferta are un pret neobisnuit de scazut pentru ceea ce urmeaza sa fie executat".

Scotand din joc oferta cu pretul cel mai competitiv, Primaria se inscrie aparent legal in con­ditiile licitatiei: castiga oferta cu pretul cel mai mic.Vorba coanei Chirita: Ce mare este, bre, micul dansului! Asa-i la Iasi. Urmeaza actul III.

×