x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O companie din trei are probleme cu banii. Companiile pierd pentru totdeauna 5% din valoarea facturilor emise

O companie din trei are probleme cu banii. Companiile pierd pentru totdeauna 5% din valoarea facturilor emise

de Daniela Ivan    |    21 Noi 2011   •   21:00
O companie din trei are probleme cu banii. Companiile pierd pentru totdeauna 5% din valoarea facturilor emise

Blocajele la plata facturilor creeaza probleme financiare firmelor. O com­p­a­nie din trei care activeaza pe piata din Romania are probleme cu lichidi­ta­tile, din cauza neincasarii facturilor sau a intarzierii platilor, potrivit unui stu­diu realizat de institutul de cerce­tare a pietei Ipsos pentru grupul german EOS.

Totodata, firmele declara pierderi de aproximativ 5% din facturile emise, bani pe care nu-i mai in­ca­seaza niciodata. 'Valoarea este foarte mare comparativ cu alte tari. De exemplu, in Rusia, companiile de­­clara pierderi in medie 0,4% din fac­­turile emise, in Marea Britanie, aproximativ 1,5%', a declarat directorul general al EOS Romania, Georg Kovacs. In acest context, nivelul creantelor nerecuperabile este de 5,9% in segmentul B2C si 4,2% in seg­mentul business to business (B2B). Aceasta valoare ne se situeaza, cumulat, pe locul al treilea, dupa Grecia si Spania.

In ciuda acestor probleme, 70% dintre companiile romanesti au afirmat ca nu angajeaza specialisti in do­meniul managementului cre­an­te­lor si foarte putine apeleaza la prestatori de servicii externi. 'Daca recesiunea va continua si anul viitor, estimam o scadere a pre­tu­rilor portofoliilor de credite ne­per­for­mante de la circa 8%, in prezent, la aproape 5%. In 2012 ne asteptam la o crestere a pietei de colectare cre­ante, bazata pe achizitiile de por­to­fo­lii neperformante din perioada 2010-2011, in special pentru acei jucatori care au fost activi pe partea achi­zi­ti­o­nari de credite neperformante', a declarat Kovacs. Potri­vit datelor EOS, piata de colectare de creante din Romania s-a ridicat la circa 200 de milioane de lei in 2010 si a crescut in acest an cu 10%-15%. 'Trendul de crestere se va men­ti­ne si in 2012 si se va ajunge la aproxi­mativ 300 de mi­lioane de lei', a spus el.

Acesta a adaugat ca achizitiile por­to­foliilor de creante in viitorul apropiat se vor concentra pe credi­te­le garantate cu ipoteca. 'Ne asteptam ca ban­cile sa inceapa sa vanda credi­te ne­per­formante garantate cu ipoteca in 2012. Noi am inceput negocie­ri­le cu doua banci', a spus Kovacs.

Ce ne aduce 2012
Institutul Coface a revizuit in minus estimarea de crestere economica pentru anul 2012 de la 3% la 2%. In plus, daca va incepe o noua recesiune in zona UE, cres­te­rea poate ajunge la numai 1%. In acesta situatie, tinta deficitului bugetar de 3% pentru anul 2012, asumata de Guvern fata de FMI, este improbabil sa fie atinsa, pentru ca a fost construita intr-un sce­nariu de crestere economica de 3,5%-4%. Deci, in conditiile unei cresteri economice de 2% pentru 2012, in lipsa unor redu­ceri suplimentare de cheltuieli, de­fi­ci­tul bugetar pentru anul ur­ma­tor poate varia intre 4,5% si 5% din PIB. Si cum cresterea venitu­ri­lor fiscale este incerta, singura alternativa pentru atingerea de­fi­ci­tului asumat de 3% pentru 2012 este reprezentata de noi masuri de austeritate. Insa este putin probabil ca acestea sa fie implementate in conditiile unui nou an electoral.

×