x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Obiceiurile de vacanță schimbate de pandemie. Românii preferă familia, prietenii și locurile izolate

Obiceiurile de vacanță schimbate de pandemie. Românii preferă familia, prietenii și locurile izolate

12 Iul 2021   •   15:27
Obiceiurile de vacanță schimbate de pandemie. Românii preferă familia, prietenii și locurile izolate

Obiceiurile de vacanță ale românilor din mediul urban s-au schimbat ca urmare a pandemiei de COVID-19. Astfel că anul trecut aceștia au plecat mai rar în concediu și au preferat să meargă în zone izolate ale țării împreună cu familia și prietenii, arată studiul "Impactul COVID-19 asupra obiceiurilor de vacanţă" realizat de Starcom România.

Dacă 60% din utilizatorii de internet din mediul urban nu au renunţat la vacanţe în 2020, în acest an 95% vor să meargă în concediu.
"Anul 2020 nu a fost lipsit de vacanţe, însă românii din mediul urban au încercat să fie mai precauţi, să călătorească în grupuri mai mici, cu persoane apropiate, cei mai mulţi cu maşina personală, în locaţii în care s-au simţit în siguranţă. Deşi anul 2021 se anunţă unul plin de vacanţe odată cu relaxarea restricţiilor, comportamentul preventiv se menţine, astfel că persoanele din mediul urban iau în calcul posibile evenimente şi îşi aleg cu atenţie destinaţiile. 2020 a reprezentat şi un prilej de a descoperi locuri frumoase pe teritoriul ţării şi a deschis un apetit pentru vacanţele petrecute în România", spune Andreea Zanfir, Consumer Insights & Research Coordinator, Starcom România.

Totodată, 52% dintre români au renunțat la vacanțe anul trecut din cauza restricțiilor, 36% au vrut să-și protejeze sănătatea, 31% nu și-auj permis din cauza lipsei banilor, 22% au simțit nesiguranță financiară și 11% au preferat să economisească. În plus, circa 50% au plecat mai puțin față de anii precedenți. 

"2020 a fost anul vacanţelor în familie: 8 din 10 românii din mediul urban au preferat să călătorească cu familia sau cei apropiaţi pentru a se simţi în siguranţă. Printre comportamentele observate, se numără faptul că majoritatea au renunţat la destinaţiile dorite din cauza restricţiilor de circulaţie (74%), au călătorit cu propria maşină din motive de siguranţă (76%), au evitat în mod intenţionat anumite ţări cu risc ridicat (70%), au organizat şederi mai scurte (55%) şi au preferat camping-ul şi spaţiile deschise (52%). Comparativ cu perioada pre-pandemică, în 2020, românii din mediul urban şi-au petrecut vacanţele în locaţii mai puţin accesibile, atât din punct de vedere geografic, cât şi financiar (locaţii de lux, staţiuni, locuri exotice, locaţii care nu sunt expuse riscului). Întrucât au călătorit mai puţin decât în alţi ani, şi-au permis să se bucure de o experienţă mai scumpă", arată studiul.

A scăzut astfel interesul pentru locuri aglomerate, în timp ce a crescut dorința de a-și petrece timpul liber în locuri din țară, preferate fiind ltoralul Mării Negre, Brașov și Valea Prahovei. Cei care s-au aventurat peste hotare, au ales Bulgaria, Grecia și Turcia.

În acest an, 90% dintre români vor să își petreacă vacanța la mare și la munte. În strănătate, vor să meargă în Grecia. Dorința de a merge în țară vine din grija pentru sănătate a 55% dintre persoanele cu vârste peste 55 de ani. Însă 38% dintre cei între 24-44 de ani vor să plătească mai puțin, 38% vor să nu fie obligați la efectuarea unui test COVID-19, iar 28% dintre persoanele peste 55 de ani vor să susțină turismul local.

"Dintre românii din mediul urban care intenţionează să meargă în vacanţă în 2021, majoritatea au de gând să îşi folosească propria maşină, similar cu comportamentul pre-pandemic. În schimb, comparativ cu perioada pre-pandemică, numărul persoanelor care intenţionează să călătorească cu trenul şi autobuzul a scăzut (-4%), în timp ce numărul celor care aleg să călătorească cu avionul a crescut (+5%). Şi anul acesta, majoritatea preferă să îşi petreacă vacanţele alături de familie şi prieteni. Totuşi, aşa cum era de aşteptat, concediul arată diferit în funcţie de segmentul de vârstă: persoanele de peste 45 de ani prioritizează relaxarea şi odihna, îşi doresc să viziteze obiective turistice, să descopere diferite culturi şi să încerce mâncăruri exotice, în timp ce persoanele cu vârsta sub 34 de ani intenţionează să facă fotografii pentru a le păstra ca amintiri, să fie active, să se distreze şi să lege prietenii", precizează cercetarea.

De asemenea, 53% dintre utilizatorii de internet din orașe amână planificarea vacanței până în ultimul moment din cauza temerii de noi restricții și 46% evită statele care nu au luat măsuri împotriiva coronavirusului.

Românii sunt totuși optimiști, 67% fiiind mai optimiști cu privire la petreerea concediului.

 

×
Subiecte în articol: vacanta