Operatorii de telefonie mobilă Orange şi Vodafone au luat cea mai mare amendă din istoria Consiliului Concurenţei, de 147,9 milioane de lei (34,8 milioane de euro) şi respectiv 120,3 milioane de lei (28,3 milioane de euro) pentru abuz de poziţie dominantă. Totuşi statul s-ar putea să nu vadă nici un sfanţ din moment ce ambele companii vor contesta decizia în instanţă.
Decizia a fost luată luni într-o şedinţă a Consiliului şi reprezintă 3% din cifra de afaceri, a precizat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei. „În cadrul investigaţiilor declanşate în 2006, în urma unor plângeri depuse de către SC Netmaster Communications SRL, autoritatea de concurenţă a constatat că cele două companii de telefonie au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţele lor de telefonie în vederea terminării apelurilor naţionale şi internaţionale tranzitate de acest operator”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.
Perioada incriminată pentru blocare este 2004-2006, când piaţa telefoniei fixe se liberaliza. Vodafone nu a acordat Netmaster accesul la reţeaua sa pentru pentru o perioadă de 1 an şi jumătate, iar în cazul Orange aceasta este de 2 ani şi 4 luni. Netmaster solicita să i se perceapă tarife la nivelul stabilit de ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii – n.r.), însă cele două companii au perceput tarife mai mari. „Practic, Orange şi Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, faţă de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut”, a spus Chiriţoiu.
Potrivit informaţiilor din 2006, marii jucători telecom ar fi blocat apelurile pe fondul unor suspiciuni de fraudă din partea operatorilor alternativi, respectiv ar fi suspectat că aceştia schimbau identitatea apelurilor terminate în reţelele Orange, Vodafone şi Romtelecom astfel încât să câştige mai mulţi bani.
Conform legislaţiei, în absenţa unei justificări obiective, un refuz reprezintă un abuz de poziţie dominantă pe piaţa de acces. Orange şi Vodafone aveau nu numai obligaţia de a acorda accesul Netmaster la reţelele lor în vederea terminării apelurilor, dar şi pe aceea de a respecta reglementările autorităţii din domeniu, inclusiv cea de a practica un tarif maxim pentru serviciile respective. Dacă Vodafone şi Orange ar fi acordat accesul Netmaster la tariful maxim reglementat, conform obligaţiei de nediscriminare, ar fi trebuit să aplice acelaşi tarif tuturor operatorilor care solicitau acest serviciu, inclusiv celor cu care aveau încheiate contracte, spune Consiliul Concurenţei.
În acelaşi caz este cercetată şi Romtelecom. „În cazul Romtelecom, ancheta este în curs de finalizare, chiar dacă cele două entităţi au anunţat, la mijlocul anului 2006, că s-a ajuns la o înţelegere amiabilă. Chiar dacă s-a ajuns la o înţelegere amiabilă, o investigaţie declanşată de Consiliul Concurenţei îşi continuă cursul”, a anunţat Chiriţoiu. Netmaster Communications nu mai există fiind achiziţionată de o altă firmă, New Com Telecomunicaţii, care şi-a vândut la rândul său baza de clienţi către RCS&RDS şi Romtelecom.
Orange: sancţiune neîntemeiată
„Suntem profund surprinşi de această decizie, pe care o consi-derăm neîntemeiată având în vedere că se bazează pe o interpretare eronată a faptelor din dosarul cauzei. Sancţiunea este nejustificată şi Orange va contesta această decizie în instanţă”, potrivit unui comunicat Orange. Reprezentanţii operatorului afirmă că Orange şi-a desfăşurat dintotdeauna activitatea pe piaţă în deplină conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulile de concurenţă. Orange România a avut în 2009 o cifră de afaceri netă de 4,425 miliarde de lei.
Vodafone contestă amenda
Şi Vodafone România va contesta amenda, oficialii operatorului arătându-se „surprinşi şi dezamăgiţi” de decizia instituţiei. „Vodafone nu a întreprins nici o acţiune care să împiedice accesul Netmaster Communications la reţeaua sa, în vederea derulării traficului de apeluri internaţionale, punct de vedere exprimat şi pe parcursul investigaţiei. Vodafone va contesta decizia Consiliului în justiţie”, se precizează într-un comunicat al companiei. Vodafone România a avut o cifră de afaceri de 3,938 miliarde de lei.