x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Peste 2,5 miliarde € îngropate în imobile

Peste 2,5 miliarde € îngropate în imobile

de Daniela Ivan    |    18 Oct 2011   •   21:00
Peste 2,5 miliarde € îngropate în imobile

Peste 2,5 miliarde de euro sunt in­gro­pate de bancile din Romania in te­re­nuri, apartamente, vile, hale sau pa­duri, conform unor estimari din pia­ta. Sunt bani luati cu credite garantate cu ipoteci de cetateni sau firme, ro­mani care nu au mai putut sa-si achite ratele. Sumele sunt insa mult mai mari, sustine avocatul Gheorghe Pi­pera. 'Cred ca valoarea este mult mai mare, dupa cate stiu eu, o singura banca din sistem are credite neperformante in valoare de 2,5 miliarde de euro si sunt 41 de institutii', a spus Pipera. Acesta a mai adaugat ca nu exista statistici clare, datele vin cu pipeta, pe rand, de la banci.

Institutiile bancare gestioneaza acum un portofoliu imobiliar impresionant pe care nu doresc inca sa-l vanda din cauza prabusirii pietei ca urmare a crizei. Mai ales ca imobiliare care se afla in proprietatea bancilor nu sunt cele mai lichide de pe piata si nici cele mai bune.

Solutia gasita de bancheri a fost sa transfere toate aceste credite catre subsidiarele proprii, dupa princi­piul mutatului cartoful fierbinte dintr-o ma­na in alta. 'Creditele au fost puse in subsidiara, ca intr-o cusca, pana s-o uita de ele, iar banca si le-a putut scoate din bilant si si-a luat pro­vi­zi­o­a­nele de la BNR', a declarat Pipera.

Banca Nationala a permis ban­ci­lor comerciale sa-si creeze aceste sub­sidiare, infiintate special pentru a adu­na garantiile imobiliare, cum­parate cu 7%-12% din valoarea credi­tu­lui, pe care le-a pus la pastare, in as­tep­ta­rea vremurilor mai bune.

Problema este ca BNR a fost nevoita – in ur­ma situatiei din Grecia – sa solicite ban­cilor sa scape de activele toxice. Si cum conform Basel 2 riscul trebuie sa fie tratat la nivel de grup, subsidiarele nu mai pot tine la pastrare activele si vor fi nevoite sa le scoata la vanzare, spune Pipera.

Grupurile bancare vor incepe sa vanda credite neperformante garantate cu ipoteca in 2012, astfel ca in viitorul apropiat achizitiile de portofolii de creante de catre firmele de co­lec­tare se vor concentra pe aceste tip de imprumuturi, a declarat Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI Romania.

'In 2012, estimam o scadere a vo­lu­­me­lor externalizate pentru credi­te­le de retail neperformante fara ga­ran­tie. Deja se observa aceasta ten­dinta in 2011. Ne asteptam ca bancile sa inceapa sa vanda credite neperfor­man­te garantate cu ipoteca in 2012. Pana acum au fost scoase la vanzare de banci 50-60 de proprietati, dar nu avem date ca s-ar fi incheiat vreun contract de vanzare', a spus el. Procesul de co­lec­ta­re pentru acest tip de creante este mai dificil, pentru ca in ca­zul in care nu se ajunge la in­te­le­gere de plata cu debitorul trebuie ga­si­ta o piata pentru vanzarea ga­ran­ti­i­lor. Georg Kovacs a explicat ca vanzarea de portofolii de creante garantate cu ipoteca nu va avea impact imediat asupra pietei de recuperare de creante, insa va avea un efect mai important asupra grupurilor bancare, deoarece acestea vor putea sa-si scoata din contabilitate aceste imprumuturi neperformante.

Printre proiectele importante intrate in ultimii ani in portofoliul bancilor se numara centrul comercial City Mall din Bucuresti sau ansamblurile rezidentiale Cortina si Blue Tower, toate in urma unor falimente in care institutiile financiare erau principalul creditor.

×
Subiecte în articol: bănci economia imobiliare