x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Peste 25.000 de euro pentru înființarea unui start-up

Peste 25.000 de euro pentru înființarea unui start-up

de Diana Scarlat    |    31 Aug 2020   •   18:19
Peste 25.000 de euro pentru înființarea unui start-up

Românii sunt invitați să devină antreprenori, folosind fondurile europene nerambursabile pentru start-up-uri. Banii sunt destinați atât firmelor care vor să facă investiții în extindere și dezvoltare, cât și micilor întreprinzători care vor să pună bazele unui start-up profitabil. Proiectele pentru care se poate aplica, în perioada 2020-2021, vizează investiții între 500.000 și 3,5 milioane de euro fiecare, pentru firme românești din diferite domenii, iar start-up-urile se finanțează cu sume începând de la 25.000 de euro. Exemplele de succes din ultimii trei ani demonstrează că se poate face business cu acest ajutor financiar de la Uniunea Europeană.

„Ingredientele” unei afaceri de succes constau în cunoașterea regulilor de bază, atât pentru business, cât și pentru implementarea proiectelor cu finanțare europeană. Pentru a avea aceste cunoștințe, există și consultanță de specialitate, dar și cursuri de antreprenoriat, fără de care nu este indicat să se pornească la drum. Există, de asemenea, companii care implementează proiecte pentru finanțarea micilor afaceri, oferind „la pachet” trainingul necesar pentru conceperea și implementarea unor planuri de afaceri de succes. Ministerul Fondurilor Europene îi încurajează pe români să deschidă start-up-uri, arătând și exemplele de succes: afaceri care au primit finanțare din bani europeni, de la 33.000 de euro în sus, pentru diverse domenii de activitate, precum panouri solare, anvelope reutilizate, tâmplărie, construcții civile, brutării, cofetării, cabinete dentare și multe altele.

 

Șanse de relansare economică

România primește peste 30,88 miliarde euro prin 10 Programe Operaționale, în următoarea perioadă de finanțare, iar MFE a lansat un ghid pentru cei care doresc să aplice în vederea obținerii finanțărilor. Acest ghid scris de consultanți aduce explicații în legătură cu eligibilitatea, criteriile în funcție de care se alocă fondurile europene, felul în care trebuie să fie întocmit proiectul – de la cererile și formularele care trebuie completate și depuse, până la planul de afaceri și diverse alte detalii necesare. În cazul start-up-urilor, după primul program național, care a fost un fiasco, în 2017, s-au implementat proiecte construite „la pachet” cu trainingul necesar, astfel încât au fost selectate doar ideile care au avut și garanția succesului. Principiul se poate folosi, în continuare, pentru cei dispuși să parcurgă și un stagiu de pregătire, înainte de a deveni antreprenori.

 

Rețeta finanțărilor cu rezultate bune

O companie specializată în accesarea fondurilor europene și implementarea proiectelor poate obține finanțare de câteva milioane de euro, pentru proiecte prin care se selectează persoanele dornice să deschidă un start-up, apoi se instruiesc, în cadrul unor cursuri de antreprenoriat, unde participanții învață inclusiv cum să-și construiască singuri planul de afaceri și cum să se autoevalueze. Prin intermediul proiectului se acordă finanțările, dar condiția este ca fiecare viitor antreprenor să poată demonstra, cu planul de afaceri, că banii vor fi investiți fără a exista riscul de faliment, în primii trei ani, cel puțin. După ce s-au aplicat, etapizat, mai multe filtre necesare pentru a se departaja cei care pot pune bazele unor afaceri profitabile, s-au acordat finanțările, dar tot etapizat: o primă tranșă de bani după absolvirea cursurilor de antreprenoriat și după un concurs de planuri de afaceri, ca apoi să poată fi primită o a doua tranșă, numai dacă noile firme își pot respecta câteva angajamente, pe o anumită perioadă, prevăzută în contractul dintre antreprenor și firma de consultanță care implementează proiectul pentru finanțarea start-up-ului.

 

Un plan de afaceri slab sau un sector de activitate care are probleme, într-o anumită perioadă, înseamnă pierderea investiției, astfel încât se încurajează proiectele puternice, pentru a nu fi făcute investițiile din fonduri europene în zadar.

 

×