OMV Petrom a inregistrat in perioada ianuarie - martie un profit trimestrial record, de 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), in crestere cu 65% fata de acelasi interval din anul precedent, si vanzari in urcare cu 21%, la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).
"In primul trimestru, pretul majorat al titeiului si aprecierea dolarului fata de leu au favorizat rezultatele segmentului E&P (Explorare si Productie, n.r), dar, in acelasi timp, au influentat negativ marjele si volumele din activitatea de R&M (Rafinare si Marketing). Pe parcursul trimestrului am inregistrat un progres considerabil in cadrul proiectelor cheie de investitii si am continuat sa ne consolidam performanta operationala, datorita masurilor de management strict al costurilor (...) Conditiile meteo extreme din primele doua luni au cauzat unele intreruperi de ordin tehnic, ce au afectat, intr-o oarecare masura, nivelul productiei din E&P si au influentat negativ vanzarile din marketing. Cu toate acestea, iarna severa a determinat cresterea volumului vanzarilor de gaze si, in plus, am inregistrat marje imbunatatite, in special la gazele extrase din depozite", a declarat intr-un comunicat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.
Investitiile din perioada ianuarie-martie au cumulat 1,14 miliarde lei (263 milioane euro), valoare cu 81% mai mare fata de nivelul raportat din intervalul similar al anului trecut, de 633 milioane lei.
La finalul lunii martie, datoriile nete ale grupului insumau 1,3 miliarde lei, fiind cu 44% mai reduse fata de cele inregistrate in primul trimestru din 2011, de 2,34 miliarde lei.
Grupul Petrom a vandut in primele trei luni 1,14 milioane tone de produse rafinare, cu 2% mai putin comparativ cu 1,16 milioane tone in perioada similara a anului 2011, din cauza conditiilor meteo nefavorabile.
La sfarsitul primului trimestru grupul Petrom avea 792 de benzinarii, fata de 794 in primele trei luni ale anului trecut.
"In ceea ce priveste piata gazelor si a electricitatii, Romania trebuie sa implementeze in legislatia sa cel de-al treilea pachet energetic al UE (separarea activitatilor), care prevede liberalizarea gradualã a pietelor de energie. Marjele din activitatea de rafinare, desi preconizam ca se vor imbunatati, comparativ cu valorile scazute din primul trimestru, vor ramane sub presiune. Ne asteptam ca marjele si volumele in activitatea de marketing sa ramana sub presiune, ca urmare a preturilor ridicate la titei si a mediului economic instabil in regiunea in care ne desfasuram activitatea", se mentioneaza in raportul Petrom.