x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa asigurărilor a ajuns la subscrieri de 9,1 mld. lei, în S1/2023, în creştere cu 4%

Piaţa asigurărilor a ajuns la subscrieri de 9,1 mld. lei, în S1/2023, în creştere cu 4%

de Redacția Jurnalul    |    05 Oct 2023   •   00:20
Piaţa asigurărilor a ajuns la subscrieri de 9,1 mld. lei, în S1/2023, în creştere cu 4%

Piaţa asigurărilor a consemnat un volum al primelor brute subscrise de 9,1 mld. lei la finalul primului semestru (S1) din 2023, consemnând un avans de circa 4% faţă de perioada similară a anului trecut, conform celui mai recent raport al ASF privind evoluţia pieţei asigurărilor din S1/2023.

Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, cu o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, menţinându-se la un nivel similar cu cel înregistrat şi în primul semestru din 2022.

Volumul subscrierilor pentru segmentul asigurărilor de viaţă s-a situat la un nivel de 1,51 mld. lei, în creştere cu 2% faţă de primele şase luni ale anului trecut. Evoluţia pozitivă a fost susţinută în principal de creşterea cu circa 38% a susbcrierilor pe zona asigurărilor de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii, conform raportului ASF.

În prima jumătate a anului, se menţine dependenţa ridicată a pieţei locale de asigurări auto, volumul subscrierilor cumulat pe zona RCA şi Casco ajungând la 6,3 mld. lei, din care asigurările RCA au o pondere de 73%, însemnând circa 4,6 mld. lei, în timp ce asigurărilor Casco au o pondere de 27%, însemnând circa 1,64 mld. lei.

Gradul de concentrare este ridicat atât pe piaţa asigurărilor Casco, cât şi pe cea aferentă asigurărilor auto obligtorii RCA.

Asigurările de sănătate au înregistrat o dinamică pozitivă în prima jumătate a anului 2023, consemnând un volum al subscrierilor de 477 mil. lei, cu 27% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Ponderea subscrierilor segmentului asigurărilor de sănătate este de 5,3% în totalul primelor subscrise, în creştere cu circa 1 punct procentual faţă de prima jumătate a anului trecut.

Despăgubirile plătite de asigurători în prima jumătate a anului 2023 a ajuns la 3,85 mld. lei, cu 2% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, din care 3,15 mld. lei au fost despăgubiri plătite pe zona asigurărilor generale.

Din perspectiva pieţei de brokeraj, volumul intermedierilor a ajuns la 7,2 mld lei în prima jumătate a anului 2023, cu 10% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, scrie Ziarul Financiar.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: rca casco