x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ping-pong cu salariile bugetarilor: PDL vrea salarii mărite abia din 2012

Ping-pong cu salariile bugetarilor: PDL vrea salarii mărite abia din 2012

01 Aug 2011   •   08:42
Ping-pong cu salariile bugetarilor: PDL vrea salarii mărite abia din 2012

PDL doreste ca marirea salariilor bugetarilor sa intre in vigoare de abia in 2012. Emil Boc a declarat ca in coalitie nu s-a discutat despre o eventuala majorare a salariilor incepand cu luna octombrie 2011. Premierul a precizat ca obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa inceapa recuperarea diminuarii salariale. "Legat de eventuala majorare a salariilor incepand din luna octombrie, nu a fost o asemenea discutie in cadrul coalitiei. Obiectivul nostru este ca incepand din 1 ianuarie sa incepem recuperarea salariala, dar aceasta depinde de crestere economica, de incadrarea in plafonul pentru bani alocati pentru 2012 si aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012", a declarat premierul Emil Boc dupa sedinta BPN al PDL.

Si purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca in sedinta de dimineata a coalitiei nu s-a discutat despre cresterea salariilor, ca "nimeni nu are in intentie ca de la 1 octombrie sa existe o crestere a salariilor" si ca nimeni din coalitie " nu a dat semne de slabiciune populista".

Ministrul Ialomitianu a declarat ca este prematur sa se vorbeasca despre majorarea salariilor, precizand din nou ca rectificarea bugetara vizeaza bani pentru investitii si plata arieratelor.

Anterior, surse din Coalitie declarasera ca salariile urmeaza sa fie majorate de la 1 octombrie, procentul de crestere urmand a fi stabilit in functie de incasarile la buget.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat astazi ca in lunile care urmeaza ar putea exista spatiu pentru o recuperare modesta a salariilor din sectorul public, pe fondul reducerii numarului de bugetari si a mentinerii cheltuielilor curente sub un control strans.

"Veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelurile anticipate, in timp ce cheltuielile curente au fost mentinute sub un control strans, mai ales datorita eforturilor continue de rationalizare a numarului de angajati din sectorul public. Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor din sectorul public in lunile ce urmeaza", a spus Franks.

Potrivit acestuia, ajustarea fiscala a creat baza pentru stabilitatea si cresterea economica de viitor.

"Suntem in continuare foarte impresionati de determinarea pe care o arata autoritatile in realizarea ajustarii necesare in circumstante economice si sociale dificile. Ajustarea fiscala a creat baza pentru stabilitatea si cresterea economica de viitor. De acum incolo, va fi important sa se asigure continuarea disciplinei fiscale, mai ales intr-o perioada in care perioada financiara este marcata de incertitudini, cand riscurile de contagiune sunt tot mai mari. In acest sens, mentinerea angajamentului de a reduce in continuare deficitul fiscal in 2012 pana la sub 3% din PIB este cruciala", a precizat seful misiunii FMI.

Basescu: Nu este de tolerat niciun fel de populism

Presedintele Basescu a facut, duminica, un apel "la seriozitate" din partea partidelor politice, in special a celor ce alcatuiesc majoritatea guvernamentala, subliniind ca "nu este de tolerat niciun fel de populism". "Chiar ma distram - ma distram, e gresit spus, am avut aproape un sentiment de revolta -, vedeam politicieni care n-au avut curaj sa anunte macar o masura de austeritate, in schimb de cateva zile anunta maririle de salarii, de pensii, de adaosuri', a declarat seful statului.

'Apel la toti cei predispusi sa faca un mare rau Romaniei - ruperea echilibrelor fragile in care ne aflam si care s-au obtinut cu costuri extrem de ridicate din partea populatiei... Este un apel la ratiune", a mai spus Basescu.

×