x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plafonarea prețurilor la energie va costa bugetul de stat circa un miliard de lei pe lună

Plafonarea prețurilor la energie va costa bugetul de stat circa un miliard de lei pe lună

02 Sep 2022   •   09:14
Plafonarea prețurilor la energie va costa bugetul de stat circa un miliard de lei pe lună

Plafonarea prețurilor la energie va costa bugetul de stat circa un miliard de lei lunar, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

"Un miliard de lei pe lună. Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat de contribuţia pe care am impus-o", a spus acesta.

Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, a fost aprobată, joi, prin care schema de plafonare şi protecţie a populaţiei va fi extinsă până la 31 august 2023.
"Se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta și până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 - 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW - practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 - 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 - la preţul din contract", a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Prețul final pentru companiile private și instituţiile publice va rămâne de 1 leu/kWh.
"Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi - un leu pe kilowatt pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile, industria alimentară, celelalte instituţii publice - 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încerca să îi stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică", a precizat demnitarul. 

La consumul de gaze naturale din perioada 1 aprilie 2022 - 31 august 2023, preţul final este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici.
"La gaze naturale, 31 de bani - rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus: în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum, n-am văzut până acum. Poate că nici noi nu am exemplificat. Deci, nu vorbim de plafon de consum pentru gaze, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum. De altfel, la gaze naturale, pentru populaţie, preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat şi este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ pentru CET-uri", a spus ministrul.

La clienţii noncasnici preţul final facturat rămâne la 0,37 lei/kWh, pentru cei care consumă sub 50.000 de megawaţi anual.

Producătorii de energie electrică, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro plătesc o contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică de la 1 septembrie.

 

×
Subiecte în articol: energie