x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţurile la alimente, căldură şi apa caldă vor sări în aer

Preţurile la alimente, căldură şi apa caldă vor sări în aer

06 Mai 2010   •   00:00
Preţurile la alimente, căldură şi apa caldă vor sări în aer

Mâncarea, căldura şi apa caldă vor ajunge la preţuri astronomice, mai ales în Bucureşti, după ce Guvernul va tăia dramatic subvenţiile în perioada următoare.



Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Executivul va "reduce masiv" o gamă largă de subvenţii pentru ca statul să poată să finanţeze cheltuielile. Creşterile de preţuri depind însă de proporţia în care se vor tăia subvenţiile.

Băsescu a dat exemplu încălzirea din Bucureşti. A precizat că el, în calitate de şef al statului şi cu cel mai mare salariu din administraţie, ar primi subvenţia în acelaşi mod ca şi un nevoiaş, prin preţul mic al acesteia.

Asta se întâmplă deoarece gigacaloria este subvenţionată atât de Guvern, cât şi de Primăria Bucureşti. Populaţia plăteşte pentru o gigacalorie 119 lei, iar într-o iarnă normală se consumă 1-2 gigacalorii pe lună. Fără subvenţii, preţul unei gigacalorii este de 286 de lei. Ministerul Administraţiei şi Internelor subvenţionează 75,57 lei la fiecare gigacalorie, iar Primăria Capitalei dă alţi 92 de lei.

Consumatorii din România plătesc în medie cu 18% mai mult pentru energia termică în sistem centralizat comparativ cu celelalte state europene, din cauza ineficienţei companiilor de stat care asigură acest serviciu, arăta un studiu AT Kearney în luna noiembrie 2009.

Conform preşedintelui, banii furnizaţi de Ministerul de Interne vor fi mult mai puţini, ceea ce înseamnă că diferenţa de preţ va fi suportată de populaţie. Concomitent, se vor acorda ajutoare de încălzire "celor care au nevoie", adică vor fi ajutoare sociale.

ELCEN Bucureşti este cel mai mare producător de energie termică din ţară, asigurând aproximativ 40% din consum (6 milioane de gigacalorii) şi aproximativ 13% din electricitatea produsă în România (6,759  TWh). Societatea asigură căldura şi apa caldă în 600.000 de locuinţe din Bucureşti şi alte 80.000 în Constanţa.  

RADET se află în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti şi furnizează căldură şi apă caldă celor peste 8.000 de asociaţii de locatari. Regia administrează aproape 525 de kilometri de reţele primare de alimentare cu căldură şi 875 de kilometri de reţele secundare şi operează peste 2.200 de puncte termice. Pentru RADET, Primăria Bucureşti oferă în acest an subvenţii de 758,7 milioane de lei, faţă de 913 milioane de lei cât a avut în 2009.

Un alt sector afectat este cel al transportului public. Atât Metrorex, cât şi CFR Călători primesc subvenţii foarte mari. Anul trecut, Metrorex a primit 327 milioane de lei, iar CFR Călători alte 612 milioane de lei. În luna martie, autorităţile anunţau că CFR Călători ar putea primi în acest an 956,25 milioane de lei, în creştere cu 56% faţă de cele primite în 2009. Iar suma este doar jumătate faţă de necesar. Preţul unei călătorii va creşte cu cel puţin 15%, CFR începând încă din februarie procedurile de obţinere a majorării.
Trebuie menţionat că şi Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) primeşte în acest an subvenţii de 518 milioane de lei, comparativ cu 748,8 milioane de lei pe 2009. Numai că aceasta provine de la Primăria Capitalei şi nu de la Guvern. "RATB şi RADET sunt găuri negre pentru buget, iar subvenţionarea lor a dus la sufocarea modernizării oraşului. RATB şi RADET trebuie să se restructureze şi să nu mai fie finanţate. Nu le mai putem da sute de milioane de euro anual. Vom încerca la vară să suspendăm subvenţiile la apă", declara Oprescu în martie.

Alimentele produse cu materii prime din România se vor scumpi şi ele foarte mult după ce Băsescu a anunţat că subvenţiile agricole date de statul român vor fi tăiate. Preşedintele a exemplificat prin faptul că primesc subvenţii atât cei care lucrează terenul, cât şi cei care îl lasă nefolosit. Băsescu a spus că în ultimii 10 ani agricultura a primit subvenţii de 30 de miliarde de lei şi a primit la bugetul de stat doar 400 de milioane de lei. Băsescu a precizat că România are o evaziune fiscală foarte mare în acest sector.

Executivul acordă în acest an subvenţii de 245,6 milioane de lei Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi 29,5 milioane de lei Companiei Naţionale a Uraniului, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.

În 2009 companiile de stat din România au primit subvenţii ajungând aproape la 1 miliard de euro.

0-119706-04_ed2.jpg

×
Subiecte în articol: economic