x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Prima Casă", în chinurile facerii

"Prima Casă", în chinurile facerii

04 Iun 2009   •   00:00

Băncile şi mai-marii ţării nu au viziuni comune asupra a ceea ce înseamnă dobânzi "cât mai mici" pentru beneficiarii programului "Prima Casă".



Premierul Emil Boc s-a întâlnit miercuri seara la Palatul Victoria cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, pentru a discuta detaliile programului de garantare a creditelor destinate achiziţionării unei locuinţe, inclusiv ofertele de dobânzi primite din partea băncilor. Întâlnirea a avut loc la scurt timp după ce Boc a anunţat că programul "Prima Casă" va fi operaţional după 20 iunie, normele metodologice privind derularea acestuia urmând să fie finalizate în maximum 15 zile.

Discordie
Nivelul dobânzii rămâne în continuare nodul Gordian al programului. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului "Prima Casă", ratele dobânzii variind în plaje foarte mari, până la aproape 14% la euro şi 23% la lei. La ofertele în euro, toate dobânzile sunt calculate în funcţie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adaugă o marjă fixă, iar dobânzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% până la aproape 14%. Aceeaşi formulă este urmată şi la ofertele indicative pentru creditele în lei, respectiv ROBOR plus o marjă fixă, astfel că DAE variază între 13%-23%. Aceste niveluri ale dobânzii arată că, în continuare, bancherii şi guvernanţii au viziuni diferite asupra a ceea ce înseamnă "dobânzile cât mai mici" cerute de Executiv.
Şi preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii mediului bancar. Întâlnire după care a avut două ieşiri publice: prima la Cotroceni, cea de-a doua într-un interviu la postul public de televiziune. La Cotroceni, Băsescu a declarat că le-a transmis bancherilor că Executivul şi-a îndeplinit obligaţiile - luând împrumutul de la FMI, CE şi Banca Mondială - şi că e timpul ca şi ei să răspundă pozitiv şi să ofere "condiţii rezonabile" de finanţare, adică fără dobânzi exagerate. Câteva ore mai târziu, la TVR, el şi-a schimbat declaraţia, arătându-se critic. El a precizat că reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consideră incorectă. Mai mult, preşedintele a spus că reproşează băncilor, în primul rând, "dobânzile foarte mari" şi că nu vor să-şi asume nici un risc.

×
Subiecte în articol: economic