Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank,va fi demis astăzi din funcţie de premierul Victor Ponta, care a preluat şi mandatul interimar de ministru al Finanţelor. Ponta a declarat că proiectul de ordin a fost pregătit de fostul ministru Chiţoiu, dar nu a mai apucat să-l semneze. “Sunt nişte proceduri, eu semnez ordinul probabil luni", a spus Ponta, arătând că fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu a pregătit ordinul în acest sens, dar "nu a mai apucat să-l semneze".
Dan Sandu, în cărţi pentru şefia CEC
Noul preşedinte al CEC Bank ar putea fi numit Dan Sandu în prezent preşedinte executiv al Nextebank (fosta MKB Romexterra Bank), ne-au declarat surse bancare. Sandu este şi membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. Dan Sandu are experienţă de peste 20 de ani în sistemul bancar, perioadă în care a lucrat la BNR, ca arbitrajist şef şi directorul Direcţiei de Administrare a Rezervelor Internaţionale şi Operaţiuni de Piaţă, Citibank România, ca chief dealer, trezorier, director al Departamentului de Commercial Banking şi membru în Consiliul de Administraţie (CA), Millennium Bank, unde a fost director general adjunct şi membru în CA, şi la Bank Handlowy w Warszavie din Polonia, unde a ocupat funcţia de director al diviziei de Consumer Banking, potrivit CV-ului postat pe pagina de internet a Transelectrica.
Greu de demis
Schimbarea din funcţie a lui Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, a fost luată în discuţie după scandalul legat de acordarea creditul de 4,6 milioane de lei acordat Ioanei Băsescu pentru achiziţia de terenuri agricole la Nana. Împrumutul acordat fiicei preşedintelui s-a făcut cu derogare de la plafonul maxim pentru creditele ipotecare în lei care era de maxim 2,8 milioane de lei. |n noiembrie, ministrul Daniel Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC. Informaţia a fost confirmată şi de Administraţia Prezidenţială. “Mandatul domnului Radu-Graţian Gheţea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivaţie temeinică este de natură a crea neîncredere în instituţia bancară”, se preciza în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, transmis în urma declaraţiilor lui Chiţoiu. Totodată, a fost înfiinţată o comisie parlamentară care a anchetat creditul luat de Ioana Băsescu, dar raportul acesteia a rămas secret pentru opinia publică. Totuşi, raportul a ajuns la Ministerul de Finanţe. În urma anchetei parlamentare a reieşit că singurul credit cu derogare acordat de CEC anul trecut a fost cel pentru Ioana Băsescu.
La întrebările presei, referitoare la legalitatea acordării creditului, preşedintele Comisiei, Cosmin Nicula, a răspuns: „Acest lucru poate fi discutat la nivel de moralitate. |n rest, acel contract a fost luat în condiţii de respectare a procedurilor bancare. Discuţiile politice pot duce în direcţie de moralitate”.
Alegeri la ARB
Gheţea este de 7 ani la conducerea CEC şi deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, funcţie rezervată numai directorilor de bănci. Demiterea lui Gheţea duce automat la pierderea preşedenţiei ARB care va fi nevoită să îşi aleagă o nouă conducere.