x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Radu Gheţea va fi demis luni de la CEC. Dan Sandu ar putea fi noul preşedinte al băncii de stat

Radu Gheţea va fi demis luni de la CEC. Dan Sandu ar putea fi noul preşedinte al băncii de stat

23 Feb 2014   •   20:51
Radu Gheţea va fi demis luni de la CEC. Dan Sandu ar putea fi noul preşedinte al băncii de stat

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank,va fi demis astăzi din funcţie de premierul Victor Ponta, care a preluat şi mandatul interimar de ministru al Finanţelor. Ponta a declarat că proiectul de ordin a fost pregătit de fostul ministru Chiţoiu, dar nu a mai apucat să-l semneze. “Sunt nişte proceduri, eu semnez ordinul probabil luni", a spus Ponta, arătând că fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu a pregătit ordinul în acest sens, dar "nu a mai apucat să-l semneze".

Dan Sandu, în cărţi pentru şefia CEC

Noul preşedinte al CEC Bank ar putea fi numit Dan Sandu în prezent preşedinte executiv al Nextebank (fosta MKB Romexterra Bank), ne-au declarat surse bancare. Sandu este şi membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. Dan Sandu are experienţă de peste 20 de ani în sistemul bancar, perioadă în care a lucrat la BNR, ca arbitrajist şef şi directorul Direcţiei de Administrare a Rezervelor Internaţionale şi Operaţiuni de Piaţă, Citibank România, ca chief dealer, trezorier, director al Departamentului de Commercial Banking şi membru în Consiliul de Administraţie (CA), Millennium Bank, unde a fost director general adjunct şi membru în CA, şi la Bank Handlowy w Warszavie din Polonia, unde a ocupat funcţia de director al diviziei de Consumer Banking, potrivit CV-ului postat pe pagina de internet a Transelectrica.


Greu de demis


Schimbarea din funcţie a lui Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, a fost luată în discuţie după scandalul legat de acordarea creditul de 4,6 milioane de lei acordat Ioanei Băsescu pentru achiziţia de terenuri agricole la Nana. Împrumutul acordat fiicei preşedintelui s-a făcut cu derogare de la plafonul maxim pentru creditele ipotecare în lei care era de maxim 2,8 milioane de lei. |n noiembrie, ministrul Daniel Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC. Informaţia a fost confirmată şi de Administraţia Prezidenţială. “Mandatul domnului Radu-Graţian Gheţea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivaţie temeinică este de natură a crea neîncredere în instituţia bancară”, se preciza în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, transmis în urma declaraţiilor lui Chiţoiu. Totodată, a fost înfiinţată o comisie parlamentară care a anchetat creditul luat de Ioana Băsescu, dar raportul acesteia a rămas secret pentru opinia publică. Totuşi, raportul a ajuns la Ministerul de Finanţe. În urma anchetei parlamentare a reieşit că singurul credit cu derogare acordat de CEC anul trecut a fost cel pentru Ioana Băsescu.
La întrebările presei, referitoare la legalitatea acordării creditului, preşedintele Comisiei, Cosmin Nicula, a răspuns: „Acest lucru poate fi discutat la nivel de moralitate. |n rest, acel contract a fost luat în condiţii de respectare a procedurilor bancare. Discuţiile politice pot duce în direcţie de moralitate”.

Alegeri la ARB

Gheţea este de 7 ani la conducerea CEC şi deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, funcţie rezervată numai directorilor de bănci. Demiterea lui Gheţea duce automat la pierderea preşedenţiei ARB care va fi nevoită să îşi aleagă o nouă conducere.  

×