x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rating scăzut pentru Japonia. Vine Marele Crah?

Rating scăzut pentru Japonia. Vine Marele Crah?

27 Ian 2011   •   17:56

Agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de  ţară al Japoniei de la “AA” la “AA?”, cu perspectivă stabilă, avertizând că datoriile Guvernului nipon vor continua să crească.

Agenţia estimează că deficitul Japoniei va rămâne la niveluri mari în anii care urmează, ceea ce va reduce şi mai mult posibilitatea de intervenţie a Guvernului. Deficitul bugetar al Japoniei este estimat la 9,1% din PIB pentru 2010, iar S&P anticipează că cifra va scădea doar până la 8% din PIB până în 2013.

Pe termen lung, perspectiva atribuită este stabilă. Japonia e cel mai mare creditor extern net din lume, iar rezervele sale de peste 1.000 de miliarde de dolari sunt depăşite doar de cele 2.000 ale Chinei.

Economistul american Nouriel Roubini, profesor la Universitatea New York, care a anticipat sosirea crizei financiare în 2006, declara anul trecut că speculatorii de pe pieţele de obligaţiuni vor vâna în câţiva ani şi Japonia, SUA şi Marea Britanie dacă nu-şi vor reduce deficitele, pe acelaşi model în care a fost atacat euro. Grecia şi Irlanda au fost forţate să ia împrumuturi de la FMI şi UE.

Datoria publică a ajuns la 200% din Produsul Intern Brut (PIB ? n.r.) în Japonia. În cifre absolute, datoriile Japoniei sunt de 11 trilioane de dolari sau 11.000 de miliarde de dolari, scrie BusinessWeek.

Citigroup Global Markets a anunţat că se aştepta ca o scădere a ratingului să nu vină până în iunie, când expiră termenul-limită până la care Guvernul trebuie să vină cu o reformă a taxelor, astfel încât să evite înrăutăţirea finanţelor ţării.

Fitch Ratings a anunţat că îşi menţine perspectiva stabilă pe baza dobânzilor actuale foarte mici, ceea ce va permite ţării să se finanţeze ieftin. Totuşi, Fitch notează că există presiuni pe termen lung din cauza îmbătrânirii populaţiei, ceea ce ar putea ameninţa stabilitatea, potrivit Wall Street Journal.

Kaoru Yosano, ministrul Economiei, a spus că decizia S&P este “regretabilă” şi sugerează că agenţia nu apreciază pe deplin paşii făcuţi de Guvern în privinţa reformelor fiscale.
×