Potrivit ultimelor date disponibile, în primele 10 luni ale anului trecut, deficitul comercial cu Rusia a ajuns la aproape 1,6 miliarde de euro, dar el a depășit această sumă până la sfârșitul anului. Majorarea deficitului a survenit pe fondul unei creșteri a importurilor cu 34% față de perioada din 2020. În aceeași perioadă însă, exporturile au înregistrat un salt de numai 2,3%, până la 839,8 milioane de euro. Deficitul comercial în relația cu Federația Rusă a explodat practic anul trecut, după ce în 2020 acesta fusese de 992,7 milioane de euro.
Ce importăm, ce exportăm în Rusia
Datele Institutului Național de Statistică arată că pe primele locuri sunt importurile de petrol și gaze a căror valoare pe primele 10 luni ale anului trecut s-au apropiat de un miliard de dolari. Importurile de gaze au ajuns astfel la 2,283 de milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 68,4% (927.500 tep) mai mari faţă de cele din perioada similară din 2020, iar pentru anul în curs Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează importuri de 2,795 de milioane tep (plus 20,5%). Pe listă se mai regăsesc minereuri, oțeluri, cărbune etc. În ceea ce privește exporturile românești, acestea vizează în special anumite tipuri de vehicule, produse de inginerie tehnică și mecanică, medicamente, cauciuc, mobilier, produse textile și vin. La nivel general, Federația Rusă nu este un partener comercial de prim rang pentru noi, ea ocupând abia poziția 15 în ceea ce privește exporturilor românești, conform datelor Eurostat aferente anului 2020. Din acest punct de vedere mult mai afectate de embargou vor fi Germania, care a avut un excedent comercial de 3,601 miliarde de euro, Cehia, cu 1,801 miliarde de euro și Lituania, cu 1,196 de miliarde de euro.
477 de companii care au în structura acţionariatului cetăţeni de origine rusă activează, în prezent, în România, potrivit unei analize a platformei Termene.ro.
13,5 miliarde de lei, cele mai mari afaceri rusești în România
- Una dintre cele mai mari companii cu acționariat rusesc este compania petrolieră Lukoil, proprietara rafinăriei Petrotel, cu o capacitate de procesare de 2,4 milioane de tone de petrol pe an și care a dezvoltat o rețea formată din 300 de stații. Ultimele date disponibile arată că în 2020 Lukoil România a avut o cifră de afaceri 5,98 de miliarde de lei și un profit net de 149,69 de milioane de lei. De asemenea, rafinăria Petrotel a avut o cifră de afaceri de 3,8 miliarde de lei, dar a înregistrat o pierdere de 441 de milioane de lei, de șase ori mai mare decât cea înregistrată în 2019.
- O altă compania importantă, care activează în metalurgia aluminiului, este Alro Slatina. Ea a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 2,33 de miliarde de lei și un profit net de 295,20 de milioane de lei.
- De asemenea, TMK Artrom Slatina, compania specializată în producția de țevi din oțel fără sudură, a avut o cifră de afaceri de circa un miliard de lei, dar a înregistrat o pierdere de aproape 80 de milioane de lei.
- Tot printre marile firme cu acționariat rusesc se numără și NIS PETROL SRL. În 2020 aceasta a avut o cifră de afaceri 332,67 de milioane de lei, dar anul l-a închis cu o pierdere de 30 de milioane de lei.