x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Retrospectiva anului 2021. Cele mai importante evenimente din sectorul asigurărilor

Retrospectiva anului 2021. Cele mai importante evenimente din sectorul asigurărilor

25 Dec 2021   •   20:40
Retrospectiva anului 2021. Cele mai importante evenimente din sectorul asigurărilor

Anul 2021, preconizat iniţial ca fiind un an al revenirii după debutul pandemiei din 2020, a fost pentru piaţa locală de asigurări un an marcat de încă un faliment, al treilea în ultimii 6 ani, destabilizarea pieţei RCA.

Unele companii de asigurări şi-au continuat însă strategiile de creştere, consemnând avansuri semnificative specifice unei reveniri, în timp ce alţi jucători s-au repoziţionat.

Printre evenimentele importante din 2021 se regăsesc prăbuşirea celui mai mare asigurător din piaţă, City Insurance, aprobarea unor tranzacţii de M&A, o ieşire voluntară din piaţa RCA (Uniqa) şi un nou proiect de plafonare a tarifelor RCA, care poate crea un nou caz de infringement împotriva României.

Piaţa asigurărilor poate ajun­ge la un salt de 20% în 2021, cel mai rapid ritm din ultimii 10 ani, semn al unei reveniri. Piaţa asigurărilor a ajuns la un volum al primelor brute sub­scrise de 9,8 mld. lei la finalul pri­melor nouă luni din 2021, în creştere cu 15% faţă de pe­rioa­da similară a anului tre­cut. Acest avans este unul semni­fi­cativ, având în ve­dere că şi anul 2021 a fost marcat de efec­tele pandemiei COVID-19.

Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) prog­nozează pen­tru fina­lul lui 2021 o creştere a sub­­scri­e­rilor pe piaţa asigu­ră­rilor cu 20%, cel mai mare ritm din ul­ti­mii 10 ani. În afa­ră de asigurările de să­nătate care au avut un avans de 9%, asi­gurările ge­ne­ra­le au crescut cu 13%, asi­gurările de viaţă au crescut semni­fi­ca­tiv cu 22%, iar asigurările de locu­in­ţă, Casco şi RCA au înregistrat avan­suri de peste 10%, în cazul RCA de aproa­pe 20%.

Uniqa Asigurări a ieşit de pe piaţa RCA. Astfel, începând cu data de 6 de­cem­brie 2021 compania nu mai emite po­liţe RCA, după ce ASF a aprobat de­­cizia asigurătorului de retragere a au­to­rizaţiei de practicare a asigurării obli­­gatorii auto.

Preţurile poliţelor RCA ar pu­tea fi plafonate în urma unui pro­iect de lege lansat în parlament după creş­terile de tarife în urma falimen­tului City Insurance. Falimen­tul City Insu­rance, cel mai mare asigurător din piaţă cu o cotă de peste 20% pe asigurări ge­ne­rale şi 45% pe RCA, a determinat creş­terea în lanţ a tarifelor RCA în ofer­tele celorlalţi jucători rămaşi în pia­ţă.

Noul proiect de le­ge privind pla­fo­narea RCA a venit după ce în urmă cu 5 ani, mai exact în noiembrie 2016, a in­trat în vigoare o altă pla­­fonare a pre­ţurilor la RCA, în urma creş­terii pre­ţu­rilor tot după un fali­ment, cel al Astra Asigurări. Iar atunci pla­fonarea RCA a declanşat reacţia Comisiei Europene.

Allianz-Ţiriac, companie de asi­gu­rări parte a grupului german Allianz, a pri­mit atât aprobarea Consiliului Con­cu­­renţei, cât şi pe cea a ASF pen­tru achi­­ziţia pachetului majoritar de ac­ţiuni al Gothaer Asigurări. Tranzacţia este estimată a fi finalizată până la fi­na­lul lui 2022.

Signal Iduna a semnat un acord de preluare a compani­ilor Ergo Asigurări şi Ergo Asigurări de Viaţă - tranzacţie între asigurători ger­mani.

Companiei City Insurance, cel mai mare asigurător din piaţă, cu o cotă de piaţă de 45% pe seg­mentul RCA şi afaceri de 500 de milioane de euro, i s-a retras autorizaţia de funcţio­na­re de către ASF, s-a constatat starea de insolvenţă şi s-a depus cererea de in­trare în faliment a asigurăto­ru­lui pe da­ta de 17 septembrie 2021. Pe lângă aces­te sancţiuni, ASF a dispus şi amen­da­rea celor din ma­nage­men­tul City cu 1 milion de lei fiecare.

Pe lângă fap­tul că City Insurance este al treilea mare fali­ment din ultima perioadă, după cel al Astra Asi­gurări şi Carpatica Asig, Au­to­ritatea de Supra­veghere a lăsat această companie cu o ac­ti­vi­ta­te defec­tu­oasă să prindă o tracţiune sem­ni­fi­ca­ti­vă, ajungând lider al pieţei asigurărilor.

Mediafax

×
Subiecte în articol: asigurari