x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie REZIDENŢIAL / Dezvoltatorii renunţă la proiecte

REZIDENŢIAL / Dezvoltatorii renunţă la proiecte

19 Dec 2008   •   00:00
REZIDENŢIAL / Dezvoltatorii renunţă la proiecte

Fondul austriac Immoeast amână 54 de proiecte imobiliare în România în valoare de 2,4 miliarde de euro.



Portofoliul companiei s-a redus de la 134 la 80 de proprietăţi, după începerea crizei financiare.

Immoeast, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa imobiliară românească, amână sau anulează 54 de proiecte în România, conform raportului financiar trimestrial al Fondului. Potrivit unui alt raport aferent perioadei mai-iulie, portofoliul Immoeast în România cuprinde 134 de proprietăţi cu o valoare de piaţă estimată la 3,44 miliarde de euro. În noul Raport, numărul de proiecte a scăzut cu 54 faţă de cel publicat în raportului aferent perioadei mai-iulie, de la 134 la 80 de proprietăţi. “Acest număr include active imobiliare, proiecte în construcţie şi inventarii imobiliare independente de anulări şi amânări planificate”, precizează Immoeast. Valoarea estimată a celor 80 de proiecte cu o valoare estimată la puţin peste un miliard de euro. Printre proiectele companiei în România se numără şi clădirea de birouri S-Park, centrul comercial Polus Center din Cluj, precum şi proiecte de cartiere în Baia-Mare, Constanţa, Ploieşti, Oradea, Iaşi şi Suceava.

PIERDERI
“Immoeast AG se confruntă, în prezent, cu cea mai dificilă fază din istoria sa (...) O parte semnificativă a problemelor actuale sunt rezultatul deciziilor luate în 2007 de conducere, care au acum efecte negative asupra lichidităţii”, se arată în raportul financiar al grupului, citat de Mediafax. Immoeast a înregistrat pierderi nete de 1,86 miliarde de euro în perioada analizată, faţă de un câştig înainte de taxe de 299 de milioane de euro în intervalul corespunzător din 2007, din cauza efectelor crizei financiare globale şi turbulenţelor din pieţele de credit, care au generat o “criză masivă de lichiditate”. Grupul austriac imobiliar Immoeast, ce se confruntă cu probleme financiare, a anunţat că poartă discuţii pentru a colecta fonduri de la bănci, în contextul în care deprecierile activelor i-au provocat o pierdere majoră în primul semestru, relatează Reuters.

PROBLEME
Mulţi dezvoltatori au anunţat amânarea unor proiecte. Fondul imobiliar Fabian a amânat construcţia proiectelor rezidenţiale din Timişoara, Oradea şi Satu-Mare, care totalizau peste 800 de locuinţe. Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO) consideră că 30% dintre lucrările de construcţii rezidenţiale au fost suspendate ca urmare a crizei financiare. Legat de sectorul imobiliar, şi industria cimentului îşi reconsideră investiţiile. HeidelbergCiment a anunţat că, dacă sectorul construcţiilor şi investiţiile în infrastructură vor stagna, îşi vor reconsidera politica de investiţii. Compania anunţase anterior că va investi 150 de milioane de euro până-n 2011 pentru dublarea capacităţilor de producţie şi pentru construcţia unei fabrici de ciment la Anina, judeţul Caraş Severin.

Suprafeţe mici

Criza financiară readuce la modă clădirile cu suprafeţe mici, consideră investitorii bulgari, citaţi de Dnevnik.

Şi vecinii noştri de la sud se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi noi. “Investitorii care şi-au anunţat proiecte la scară mare nu vor mai începe să construiască, în timp ce companiile internaţionale importante şi fondurile de investiţii vor fi lovite cel mai greu”, prognozează directorul executiv al Green Life, Nikolai Pehlivanov.

×
Subiecte în articol: economic proiecte