În perioada următoare nu vom avea probleme furnizarea gazelor către populaţie, a declarat, la Guvern, ministrul economiei, Adriean Videanu.
"Putem asigura toţi cetăţenii că nu vor fi probleme cu furnizarea gazului pentru activităţi casnice", a spus Videanu.El a arătat totodată că o situaţie mai dificilă este înregistrată în Bucureşti, unde presiunea gazelor este scăzută.
Potrivit ministrului, declararea stării de urgenţă era necesară pentru asigurarea cadrului legal de întrerupere sau limitare a livrărilor de gaze către consumatorii industriali, pentru a acorda prioritate populaţiei.
Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii va fi oprită, iar producătorii de energie termică vor utiliza combustibili alternativi.
Declararea situaţiei de urgenţă presupune oprirea furnizării gazelor pentru consumatorii întreruptibili, precum şi trecerea centralelor electro-termice pe utilizarea combustibililor alternativi, astfel încât populaţia să fie alimentată cu prioritate cu gaze, energie termică şi apă caldă.
Măsura a fost solicitată de oficialii Transgaz, ca urmare a dificultăţilor în alimentarea cu gaze a consumatorilor.
Temperatura medie la nivel naţional a scăzut în dimineaţa zilei de luni, 25 ianuarie, la minus 17,9 grade Celsius.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a declarat pentru MEDIAFAX că autorităţile vor discuta, marţi, cu oficialii ruşi posibilitatea majorării importurilor de gaze, de la 10 milioane metri cubi pe zi în prezent, pentru asigurarea presiunii gazelor, pe fondul temperaturilor scăzute.
România importă aproximativ 20% din necesarul de gaze din Rusia.