Planul de investiţii în infrastructură e complet deconectat de ceea ce se întâmplă în economie, pentru că băgăm bani acum, iar acestea vor începe să producă abia în zece ani, în vreme ce ţara noastră ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea industriilor IT şi auto, singurele care au crescut pe timp de criză, a declarat Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor din Parlament.
Coaliţia de guvernare va lua în discuţie în următoarele şedinţe câteva măsuri în această direcţie, a mai spus el. Între acestea pentru anul 2011 „sigur” se vor reduce CAS, în vreme ce un alt pachet e gândit cu bătaie mai mare pe câţiva ani. Un alt plan a fost propus de Adriean Videanu din partea PDL, iar o decizie se va lua în următoarele două şedinţe ale coaliţiei după ce vor fi prezentate calculele.
„Doar industriile IT şi auto aduc plus-valoare în România şi trebuie să ne concentrăm să le dezvoltăm. Partea de software a avut o creştere de 20% singură. În România în sectorul de IT&C lucrează doar 90.000 de oameni, dar face 10% din produsul intern brut (PIB), fiind o productivitate mare”, potrivit lui Pambuccian. El a mai spus că investiţiile în infrastructură creează un gol de finanţare, iar efectele sunt limitate pe partea de angajare deoarece munca e făcută cu utilaje, nu cu oameni. Pambuccian avertizează că România nu va mai putea fi „fabrică de soft” pentru mai mult de patru-cinci ani iar universităţile nu scot de pe băncile lor destulă forţă de muncă în domeniu. O mare problemă pentru România este că însăşi Uniunea Europeană (UE) este împotriva ideii de patente software, iar „România nu mai trebuie să aibă poziţia umilă pe care o are de 600 de ani”.
A doua modalitate de stimulare ar fi ca statul să acorde facilităţi fiscale de genul scutirii de impozitul pe profit şi pentru cercetare-dezvoltare, deoarece ţara noastră are de înfruntat o competiţie majoră din partea unor state precum Brazilia, Argentina şi Egipt, care creează zone întregi cu câte 10.000-15.000 de programatori. Esenţială pentru ţara noastră este şi promulgarea legii holdingului, pentru care ţinta de finalizare este anul 2012. „Dacă în România mimezi ideea de holding, grupurile internaţionale ajung să plătească impozitele de trei-patru ori”, potrivit lui Pambuccian. O rezolvare trebuie să-şi găsească şi problema forţei de muncă, deoarece în sector „forţa de muncă este pe ducă”. El spune că deja unele companii încep să aducă în România programatori din China, India, iar „Republica Moldova deja am secătuit-o”.