x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România păşeşte pe urmele Greciei

România păşeşte pe urmele Greciei

04 Iul 2010   •   00:00

Ţara noastră va trebui să accepte dobânzi mai mari la emisiunile de titluri de stat şi obligaţiuni prin care va continua să se împrumute, chiar dacă banii de la FMI vor intra în conturi săptămâna viitoare, din cauza îngrijorărilor privind finanţele sale, scrie presa internaţinală.

Analiştii spun că Guvernul va trebui să plătească mai mult decât media de 6,8% plătită ca dobândă la licitaţia desfăşurată cu succes în 1 aprilie, sau riscă să lovească în economie.
"Este posibil să vedem ministerul (Finanţelor - n.r.) plătind mai mult... în jur de 7,2-7,3% la licitaţiile de saptămâna viitoare, dar încă să atragă mai puţin decât a plănuit", a spus Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-şef de la ING România. El a mai adăugat că România va trebui să plătească mai mult dacă vrea să atragă sume rezonabile şi că prin respingerea ofertelor va lovi sentimentele investitorilor faţă de România. Dobânzile au crescut după ce Executivul a anunţat la începutul lunii mai măsurile de austeritate care au dus la nemulţumiri populare şi frici ale investitorilor despre abilitatea autorităţilor de a face reforme.

România plănuieşte luni vânzarea de certificate de trezorerie în valoare de 750 milioane de lei (216,1 milioane de dolari) pe 6 luni şi bonduri pe 3 ani în valoare de 500 de milioane de dolari în ziua de joi.

A doua cea mai săracă ţară a Uniunii Europene are nevoie de a lua măsuri din ce în ce mai grele, inclusiv creşterea TVA, tăierea salariilor şI reducerea "birocraţiei-mamut" din stat, scrie moneycontrol.com.

Acesta mai notează că guvernul instalat de 6 luni are doar o mică majoritate în Parlament şi pare slab după ce Curtea Constituţională a respins o parte din măsurile de austeritate luna trecută, forţând creşterea TVA. FMI a aprobat tranşa de 1,115 miliarde de dolari, însă investitorii sunt îngrijoraţi de efectele inflaţionare ale măririi taxelor şI recentele inundaţii şI dacă Guvernul va fi capabil să facă ceea ce trebuie pentru a lupta cu inflaţia şi să însănătoşească economia, mai scrie sursa citată.


NE PERMITEM SĂ RESPINGEM OFERTE LA NESFÂRŞIT?

Din aprilie încoace, Guvernul a atras doar 0,96 miliarde de lei luna trecută sau a respins ofertele deoarece nu vrea să plătească peste 7% dobândă. Executivul nu poate să facă asta la nesfârşit, crede Ionuţ Dumitru, de la Raiffeisen Bank. Nevoile de finanţare ale României sunt undeva la 20 de miliarde de lei, potrivit estimărilor.
Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanţe, declara recent că necesarul total de finanţare al României pentru 2010 este de 34-36 miliarde de lei, sau 8-8,5 miliarde de euro. Până acum, România a vândut doar 21 de miliarde de lei titluri de stat pe piaţa internă şi 1 miliard de euro în Eurobonduri, obligaţiuni denominate în euro.

De asemenea, speră să vândă datorii de 4,65 miliarde de lei în certificate de trezorerie şi obligaţiuni în această lună şi un total de 13-15 miliarde de lei pentru toată perioada iulie-septembrie.

Grecia a întâmpinat exact acelaşi comportament al investitorilor, care au cerut dobânzi din ce în ce mai mari la titlurile de stat după ce nu au mai avut încredere că statul va fi capabil să-şi plătească datoriile. În final, Grecia a fost salvată de FMI şi UE printr-un pachet de 110 miliarde de euro.


SUFOCAREA ECONOMIEI

Dacă Finanţele refuză ofertele cu dobânzi mai mari sau amână licitaţiile din acest motiv, asta va duce la creşterea costurilor de finanţare spre finele anului şi va constrânge şi mai mult economia, potrivit lui Chidesciuc. "Experienţa de anul trecut, când ministerul a respins toate ofertele la multe licitaţii sperând să primească bani de la FMI şi Comisia Europeană, a arătat că nu este o soluţie", a completat el.

Dobânzile urcaseră până la 10% în ultimul trimestru din 2009 dar apoi au scăzut cam 4 puncte procentuale după ce criza politicică s-a încheiat cu formarea unui alt guvern. Îngrijorările despre abilitatea Executivului s-au amplificat luna trecută, când cabinetul Boc abia a scăpat unei moţiuni de neîncredere, mai comentează moneycontrol.com.

×
Subiecte în articol: economic