x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România se „cutremură” de circa 100 de ori pe an, la peste 3 grade magnitudine. Românii nu se înghesuie să-și asigure locuințele

România se „cutremură” de circa 100 de ori pe an, la peste 3 grade magnitudine. Românii nu se înghesuie să-și asigure locuințele

15 Dec 2022   •   12:18
România se „cutremură” de circa 100 de ori pe an, la peste 3 grade magnitudine. Românii nu se înghesuie să-și asigure locuințele

Potrivit datelor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica-Pământului (INFP), în România se înregistrează anual, în medie, 100 de cutremure cu magnitudine de peste trei grade pe care Richter. Astfel, din cauza riscului seismic crescut, protejarea financiară a locuințelor este obligatorie prin lege. Prin polița împotriva dezastrelor naturale sunt acoperite daunele provocate de trei riscuri catastrofale: cutremur, alunecări de teren și inundații.

Românii nu se înghesuie să-și asigure locuințele

În ciuda faptului că 56% dintre români se tem de cutremur, conform datelor UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare si Reasigurare din România), doar 1 din 5 locuințe are o poliță împotriva dezastrelor naturale. Autoritățile fac eforturi pentru a le reaminti românilor că tragedia de la 4 martie 1977 se poate repeta în lipsa unor schimbări de comportament în ceea ce privește siguranța și securitatea construcțiilor, respectiv asigurarea clădirilor împotriva cutremurelor. 

Conform UNSAR, 82% dintre români știu că trebuie să își asigure locuința împotriva dezastrelor naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren, prin polița PAD. Pentru cei care încă nu știu, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființat prin lege, special pentru a gestiona aceste polițe și riscuri. Polița PAD este obligatorie, iar legea prevede și sancțiuni de tip amendă pentru cei care nu se conformează.

De ce nu își asigură românii locuințele?

Mulți români cred cu tărie că lor nu li se poate întâmpla. Aceștia sunt sensibilizați de evenimentele seismice, dar cred că intensitatea sau proximitatea nu sunt în măsură să le pună locuința în pericol, cel puțin nu la un nivel la care aceasta să necesite reconstrucție sau renovare.

Alții susțin că prețul poliței este mult prea mare și nu poate fi acoperit anual, asta în contextul în care asigurarea costă 10 sau 20 de euro/an, în funcție de tipul materialelor de construcții folosite. Specialiștii spun însă că nu costul este problema, ci lipsa înțelegerii faptului că, în caz de dezastru, plafonul maxim de despăgubire este la o valoare pentru care asiguratul ar trebui să contribuie 1000 de ani pentru a o echivala.

În urma celui mai recent cutremur semnificativ din România – cel din 12 noiembrie, la PAID au fost deschise peste 50 de dosare de daună. Cu siguranță sunt mulți alți proprietari de locuințe care au constatat daune, însă nu au avut cui să le raporteze, neavând asigurarea împotriva dezastrelor naturale. Dar oare ce s-ar fi întâmplat dacă acesta ar fi fost un cutremur de magnitudinea celui din  ’77?

Specialiștii încurajează românii să facă alegeri bune și corecte pentru familie și locuință

Prin polița PAD poți acoperi daunele produse locuinței de un dezastru natural, fie el cutremur, inundație sau alunecare de teren, indiferent că vorbim despre un efect direct sau indirect al acestuia, așa cum ar fi un incendiu provocat de un cutremur. 

Pentru cei care locuiesc în clădiri expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic, este necesară reconsolidarea înainte de încheierea poliței, altfel imobilul rămâne în afara protecției financiare în cazul producerii unor dezastre naturale.

×