Criza datoriilor din Grecia va întârzia cu cel puţin un an aderarea la zona euro a marilor state emergente, potrivit unui sondaj Reuters în rândul analiştilor, care anticipează că majoritatea acestor ţări, inclusiv România, vor adopta moneda unică în 2015.
În cazul României, termenul maxim menţionat de analişti este anul 2020, iar cel minim 2014, potrivit Mediafax. În privinţa intrării României în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM-2), 27 de analişti antcipează că va avea loc în 2013, termenul maxim fiind 2016, iar cel minim 2011.
Media estimărilor a 17 analişti arată că intrarea României în ERM-2 se va face la un curs de 3,75 lei pentru un euro, estimarea maximă fiind de 4,5 lei/euro, iar cea minimă de 3 lei/euro.
Majoritatea analiştilor, respectiv 21 dintre aceştia, prognozează că leul se va aprecia în următoarele 12 luni, în timp ce 6 anticipează stagnarea monedei la nivelul actual iar 3 consideră că se va deprecia.
Între criteriile care trebuie respectate pentru adoptarea euro, România, ca şi restul statelor din regiune analizate, va avea cele mai mari probleme în privinţa controlării deficitului bugetar, consideră 31 de analişti, dar şi în cazul controlării inflaţiei (22 de analişti).
Problemele României legate de stabilitatea cursului leului au fost menţionate de 9 analişti, cele referitoare la lipsa voinţei politice de 3 analişti, iar cele privind reducerea datoriei publice de 2 analişti.
În privinţa celorlalte state incluse în sondaj, analiştii anticipează că Polonia, Ungaria, Cehia şi Bulgaria vor adopta euro în 2015, cu un an mai târziu faţă de estimările incluse în sondajul din noiembrie 2009.
Lituania şi Letonia vor intra în zona euro în 2014, iar Estonia în 2011, se mai arată în studiu.
Sondajul realizat în rândul a 44 de analişti arată că, din cauza crizei din Grecia, autorităţile europene vor analiza cu mai multă rigoare pregătirea statelor aspirante de a intra în zona euro, pentru a se asigura că fundamentele economice
sunt solide.
Citește pe Antena3.ro